Beloftevol politicus Wieber Ballegeer op 26-jarige leeftijd overleden

Vorig weekend, op 1 januari, overleed Wieber Ballegeer, maar op vraag van de familie werd het dramatische nieuws pas vandaag bekend gemaakt na het intieme afscheid in familiale kring. Na het afscheid stuurde de partij Groen Middelkerke, waar Wieber voorzitter van was, het overlijdensbericht de wereld in. “Hadden wij je signalen beter kunnen opvangen? Hadden we je beter kunnen helpen?”, vragen partijgenoten zich af in een aangrijpende afscheidstekst. De jongeman stapte zelf uit het leven.

© LC
© LC

Wieber was pas 26 en een beloftevol politicus, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 behaalde hij op de 3de plaats 165 voorkeurstemmen, het tweede hoogste aantal van de lijst Groen. Het waren de eerste verkiezingen voor hem, maar zijn ambitie kreeg een vervolg bij de parlementsverkiezingen in 2019. Hij kreeg toen de 10de plaats op de opvolgerslijst toegewezen voor het Vlaams Parlement en kreeg 1.465 voorkeurstemmen achter zijn naam.

Graag geziene leerkracht

Wieber stamt uit een heel bekende familie in Middelkerke. Hij werd geboren op 4 februari 1994 als zoon van Paul Ballegeer en Ludwine Kimpe. Wieber had ook een tweelingbroer Domien. Hij was een graag geziene leerkracht die na zijn studies aan de Artevelde Hogeschool al aan de slag was in De Pagaaier, De Duinpieper en de Gemeentelijke Basisschool in Oostduinkerke. Op 9 december liet hij nog weten op zijn Facebookpagina dat hij aan de slag kon als leerkracht bij Sint-Rafaël in Gent als leerkracht Nederlands voor anderstalige nieuwkomers. Hij stelde toen dolblij te zijn door de carrièrewending.

Wieber was sinds begin 2019 ook voorzitter van Groen Middelkerke, hij nam de fakkel over van Erika Blomme. Over zijn politieke roeping liet Wieber toen het volgende optekenen :”Mijn politiek bewustzijn ontstond toen ik in het lager onderwijs zat. Projectontwikkelaars besloten dat de weide vlakbij mijn ouderlijke woning bebouwd moest worden. Mijn ouders en de buren hebben zich er tegen verzet, maar het mocht niet baten. Ik heb dit altijd onthouden en sindsdien ligt milieu me nauw aan het hart.”

Mooie dromen en idealen

In het bericht van Groen Middelkerke, staat niets dan lof te lezen over deze jongeman. Hierbij enkele zinnen uit de afscheidstekst van Groen Middelkerke: “Je was een jongen met mooie dromen en idealen en met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Jouw bezorgdheid over de toekomst was groot en je liet heel overtuigend je stem horen op de klimaatmarsen. Gaandeweg leerden we ook een andere kant van jou kennen, een kwetsbare jongen met een heel gevoelig, breekbaar hart, breekbaarder dan wij ons konden voorstellen. Je was iemand die ontgoochelingen moeilijk te boven kwam en veel op zijn schouders leek mee te dragen. Jouw stap uit de wereld slaat ons met verstomming en veel vragen zullen blijven malen. Hadden wij je signalen beter kunnen opvangen? Hadden we je beter kunnen helpen? Jij hebt ons allen aangeraakt en alhoewel je er niet meer bent, zal je ons blijven aanraken.”

Met Wieber verliest Middelkerke een jonge, vriendelijke jongeman en dynamisch en beloftevol politicus.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.