Bellewaerde voert onderzoek naar besmetting met dodelijke bacterie die vier bizons het leven kostte

De bizons van Bellewaerde worden voor het eerst geconfronteerd met de bacterie. © Facebook Bellewaerde
Redactie KW

Het Ieperse pret- en dierenpark Bellewaerde moest afgelopen week vier Europese bizons laten inslapen na een besmetting met een dodelijke bacterie. Het park voert een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting. “De bizons komen niet in contact met andere dieren.”

Volgens parkwoordvoerder Filip Van Dorpe is het de eerste keer dat de bizons van Bellewaerde geconfronteerd worden met de bacterie. “Maar het is een bacterie die ook bij andere runderen, zoals koeien, vastgesteld wordt”, zegt Van Dorpe. “De bacterie leidt tot verzwakking en uitmergeling van de dieren. Het laten inslapen, behoort tot de standaardprocedure bij zo’n bacterie, maar we zijn natuurlijk niet over een nacht ijs gegaan. Dit is allerminst aangenaam voor de dierenverzorgers, die we nu tijd geven om het verlies te verwerken.”

Het park voert een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting. “De bizons komen niet in contact met andere dieren”, aldus Van Dorpe.

Twee drachtige bizons

Bellewaerde heeft nu nog acht Europese bizons, waarvan twee dieren drachtig zijn. Vorig jaar werden drie kalfjes geboren in het park, dat de bedreigde diersoort kweekt sinds 2012 om de Europese bizon van uitsterving te behoeden.

“De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa, maar kort na WO I werd het laatste wilde dier neergehaald in Polen”, verklaarde hoofddierenverzorger Pieter Vercruysse vorig jaar. “In Europese dierentuinen werd verder gefokt voor een bredere genetische lijn en gezonde populatie en zo’n vijftien jaar geleden volgde de eerste herintroductie in Oost-Europa. Nu zijn er opnieuw zo’n 4.400.”

In 2016 werden al drie bizons uit Bellewaerde uitgezet in de natuur in Roemenië en in 2019 nog één bizon in Azerbeidzjan. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier