Bellewaerde uitgetest: ludieke aanpak met Jona Corona

Normaal kun je in deze periode over de koppen lopen in Bellewaerde, op de dag van de heropening werden maar 1.000 bezoekers toegelaten. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Voor het eerst sinds mensenheugenis krijgt 1 juli een dubbele betekenis. Niet alleen is het de officiële start van de zomervakantie, editie 2020 komt ook met een coronakantje. Na een maandenlange verplichte sluiting kunnen ook de pretparken opnieuw aan de slag. Als ouders van een (grote) kroost is een pretpark ook onze place to go om kinderen tot aan de grens van de uitputting te laten spelen, terwijl ook wij nog even het innerlijke kind wakker maken. We trokken richting Bellewaerde, met veel hoop en ook een klein beetje schrik. Is het, na de coronacrisis, nog wel veilig? En vooral, is het nog leuk?

Kinderen baas! Wie vanaf nu richting Bellewaerde trekt, maakt meteen kennis met de kindvriendelijke aanpak van het pretpark. De coronacrisis was een donkere periode, gevuld met onzekerheden en angst en niemand heeft er baat bij kinderen nog meer schrik aan te jagen. Geen gruwelijke borden, die de vinger op de covid-wonde leggen, maar een rasechte Jona Corona. Deze chief security supervisor valt meteen met de deur in huis: plezier maken is hier verplicht en soms zijn er al eens andere regels die gevolgd moeten worden. De ludieke aanpak werkt, want de theoretische (en voor kinderen ook ronduit saaie) veiligheidspreek van weleer had zelfs in coronavrije tijden geen effect. Er wordt ook bewust naar de kinderen gekeken om hun ouders in het gareel te houden, geniaal en effectief.

De gewoontebezoeker van Bellewaerde zal de meest cruciale wijzigingen meteen spotten. Het volledige park werd voorzien van wandelgangen, elk in een richting en kruispunten werden vervangen door ronde punten. Dat de woorden van Jona Corona niet in dovemansoren vielen, blijkt al snel. “Papa, je moet het ronde punt volgen en niet rechtdoor lopen”, klinkt het berispend bij één van onze dochters. Wat ook meteen opvalt, is de ruimte die er is. Het begin van de zomermaanden staat meestal gelijk aan een drukte van jewelste, en die is er nu niet.

Doorheen het park staan borden om de bezoekers te wijzen op de coronamaatregelen.
Doorheen het park staan borden om de bezoekers te wijzen op de coronamaatregelen.© CLL

“Op topdagen ontvangen we tot 14.000 mensen in het park”, horen we bij Filip Van Dorpe, de marketing director van het park. “Vandaag hebben we 1.500 mensen in het park binnengelaten, ongeveer 10 procent van de capaciteit dus. We moeten vanzelfsprekend alles op alles zetten om de veiligheid van iedereen te garanderen en daarvoor maken we gebruik van de federale richtlijnen. Daarnaast moeten we ook de situatie bij onze mensen aftoetsen. Voor onze medewerkers is het natuurlijk ook een enorme aanpassing en zij hebben ook tijd nodig om zich te vinden in dit nieuwe normaal. Morgen laten we 2.000 mensen binnen en dan gaan we opnieuw alles gaan analyseren. Is het werkbaar en veilig voor iedereen, dan trekken we het maximaal aantal bezoekers op naar 5.000 of zelfs 6.000, maar daar zal het voor deze zomer bij blijven. Wie Bellewaerde wil bezoeken, wordt verzocht op voorhand een ticket aan te kopen. Het is anders dan in normale tijden, maar op die manier houden we het leuk voor iedereen.”

Op diverse plaatsen in het park staat een ontsmettingszuil.
Op diverse plaatsen in het park staat een ontsmettingszuil.© CLL

De attracties zijn allemaal operationeel, maar heel wat van de kleinere standjes zijn dicht. “Logisch ook”, vult Filip nog aan. “Met slechts 1.500 bezoekers is het absoluut niet doenbaar om alle winkels en restaurants te gaan openen. Onze focus ligt nu vooral op de attracties en in iedere zone is er meer dan voldoende plaats om te eten en te drinken. Wanneer we meer bezoekers toelaten, dan gaan ook meer winkelpunten openen.”

https://www.youtube.com/watch?v=iarqJj7dTHU

De kinderen? Die beleven er natuurlijk de tijd van hun leven. Waar je op topdagen vaak langer dan een uur moet aanschuiven, is de gemiddelde wachttijd nu net geen vijf minuten. Van de Boomerang naar de Kevertjes en van de Splash naar de Wakala, onze stappentellers draaien overuren en onze kroost weet zich met het plezier geen blijf. In de wachtrijen is het dragen van een mondmasker voor 12-plussers verplicht, alleen duurt dat wachten nooit echt lang. Ook op enkele attracties is een mondmasker een verplichting, al hindert dat niet meteen. Feit, het eerste uur is het een ongelofelijk geklooi om die dingen steeds maar weer boven te halen, maar na een eindje is het even normaal als het schakelen wanneer je in auto rijdt. Meer nog, het nemen van een selfie met een compleet doorweekt mondmasker, nadat je net in een boot de dieperik in werd geslingerd, lijkt een ‘item’ te gaan worden. Sociale media draaien overuren met zeiknatte foto’s waarbij #YOLO en #SWAG verleden tijd zijn geworden. Het stoffen lapje voor de mond lijkt alvast op geen enkel moment het pleziergehalte te kelderen, integendeel.

Een nat pak, en een nat mondmasker: dat wordt nog een item op sociale media deze zomer.
Een nat pak, en een nat mondmasker: dat wordt nog een item op sociale media deze zomer.© CLL

In normale tijden staat een bezoek aan een pretpark gelijk aan het strategisch kiezen van waar je gaat aanschuiven om zo op het einde van de dag misschien vier attracties op je palmares te kunnen zetten. In coronatijden heb je in 2 uur tijd alle attracties gedaan en kun je aan een nieuw rondje beginnen.

De draconische maatregelen die het park in het leven heeft geroepen, brengen ook voor ouders een zekere gemoedsrust met zich mee. Voor een derde keer overkop gaan in de achtbaan? Neen, dank u! Mijn ouder wordend gestel nestelt zich graag in een stoel met een fris glas voor de neus. De kids kunnen het best wel alleen aan en het is uitermate geruststellend te weten dat zowat iedereen in het park permanent bezig is met de strijd tegen het virus.