Bellewaerde opent niet als dierentuin, directeur teleurgesteld

Bezoekers zullen nog even langer moeten wachten om de nieuwe amoertijgers van Bellewaerde in levende lijve te zien. (Foto TOGH) © TOGH
Redactie KW

Bellewaerde is een officieel erkende dierentuin en mag dus de deuren openen op 18 mei, maar de directie besliste om dat niet te doen. “De expoitatiekosten zouden te hoog zijn en voor de bezoekers zouden het niet leuk vinden”, zegt een teleurgestelde directeur Stefaan Lemey.

De Veiligheidsraad kondigde woensdag aan dat dierenparken vanaf maandag 18 mei de deuren mogen openen. Bellewaerde is deels een pretpark en deels een dierentuin en zou dus het dierentuingedeelte kunnen openen. “Wij zijn inderdaad een officieel erkende en gecertifieerde dierentuin, maar we vinden het niet realistisch om enkel de openen als dierentuin”, zegt algemeen directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde. “De bezoekers zouden een halfleeg park aantreffen en niet tevreden zijn, terwijl we wel zouden moeten veel personeel voorzien voor de kassa’s, security, parking, sanitair onderhoud… Daardoor zouden de exploitatiekosten te hoog zijn.”

Lees verder onder de foto.

Bellewaerde opent niet als dierentuin, directeur teleurgesteld

De pretparkdirecteur zat op het puntje van zijn stoel toen hij de persconferentie van de Veiligheidsraad volgde. “Maar we zijn serieus ontgoocheld”, zegt Stefaan Lemey. “Tijdens een vorige Veiligheidsraad had men nog gezegd dat pretparken en dierentuinen wellicht gingen kunnen openen. Nu maken ze plots een onderscheid tussen pretparken en dierentuinen, wat door de hele sector beschouwd wordt als een onlogisch onderscheid. Voor de pretparken is er nu zelfs helemaal geen toekomstperspectief. We zullen dan ook verdere stappen ondernemen om de overheid te overtuigen de opening van pretparken toe te laten.”

4 miljoen euro omzetverlies

Eerder maakte Bellewaerde een aantal maatregelen bekend waardoor het in alle veiligheid zou kunnen openen. Het ging onder meer op een limiet op het aantal bezoekers, bedeling van mondmaskers en afstandsmeters. “We zijn zo goed als klaar om mensen in alle veiligheid te kunnen ontvangen”, vervolgt Stefaan Lemey. “We deden daarvoor extra investeringen en voorzien extra personeel. Dit is dus een bittere pil om te slikken. Ondertussen leden we al 4 miljoen euro omzetverlies. Ondertussen blijven de vaste kosten lopen: het voederen van de dieren, de kost van de dierenverzorgers, onderhoud van de attracties… We moeten alle attracties geregeld laten draaien anders zouden ze letterlijk kunnen vastroesten.”

“Ook voor het Aquapark lopen de vaste kosten hoog op. We hebben bijvoorbeeld enkele exotische planten en bomen aangeplant en die hebben een constante temperatuur van minstens 30 graden nodig om te overleven.”

Wakala is klaar

Goed nieuws dan weer is dat de nieuwe attractie Wakala zo goed als zeker klaar zal zijn tegen dat het pretpark weer zal openen. “Sinds vijf dagen zijn de drie treintjes van de Wakala permanent aan het proefdraaien. Voor de keuring moeten ze immers voldoende ritten op hun teller hebben. Sowieso zou de attractie dan ook klaar geweest zijn tegen volgende week”, besluit Stefaan Lemey. (TOGH)

De nieuwe attractie Wakala zal zeker klaar zijn als Bellewaerde heropent. (Foto TOGH)
De nieuwe attractie Wakala zal zeker klaar zijn als Bellewaerde heropent. (Foto TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier