Bellewaerde investeert 420.000 euro, maar moet toch gesloten blijven

© TP
Redactie KW

Bellewaerde maakte heel het park coronaproof om volgende week te openen, maar moet nu onverwacht gesloten blijven tot 1 juli. Het omzetverlies loopt op tot 10 miljoen euro, de grootste tegenslag in hun 66-jarig bestaan.

Bellewaerde bestaat uit een dieren-, attractie- en aquapark. Achter de schermen werd veel werk verricht om alle parken coronaproof te maken. “We plaatsten 220 contactloze alcoholdispensers, brachten heel wat signalisatie aan, maakten de wachtrijen langer en plaatsten houten tussenschotten om bezoekers van elkaar te scheiden. Alles samen een investering van 420.000 euro”, zegt directeur Stefaan Lemey.

“We zijn klaar, want we mochten openen vanaf 8 juni. Nu communiceert de overheid dat we moeten wachten tot 1 juli, zonder enige uitleg. Onbegrijpelijk. Net als de beslissing om dierentuinen al te openen vanaf 18 mei. Bellewaerde telt 200 dieren, waaronder enkele nieuwe uiterst zeldzame amoertijgers en een pasgeboren rode vari. Hun verzorging kost handenvol geld, maar enkel het dierenpark openen is niet rendabel. Het komt erop neer dat wij als eerste moesten sluiten en als laatste weer mogen openen. Wanneer de grenzen op 15 juni opengaan, moeten we lijdzaam toezien hoe de Belgen naar de de attractie- en waterparken in de buurlanden trekken. Dit is ook een sociaal drama. 150 seizoensmedewerkers en 70 van onze 90 vaste medewerkers zijn economisch werkloos.”

Maximaal 5.000 bezoekers

Een volledige opening is wel rendabel, maar Bellewaerde verwacht geen hoge winstmarges. “Op topdagen lopen er 16.000 bezoekers in het park. Nu kunnen we maximaal 5.000 mensen toelaten. Extra security moet toezien op de social distancing en de operatoren van de attracties zullen bezoekers per bubbel een plaats geven met voldoende rijen tussen. Daardoor wordt de capaciteit van de attracties gehalveerd.”

Het park blijft dus nog een kleine maand leeg, maar de kosten lopen op. “Ons Aquapark moeten we blijven verwarmen op minimum 30 graden om de exotische planten te beschermen. Ook het vele groen in de rest van het park moet onderhouden worden. Zeker in deze droge periode. Denk maar aan de nieuwe 130 bomen bij de Wakala. Die nieuwe attractie kostte Bellewaerde 7,5 miljoen, de grootste investering in één attractie in 30 jaar. We legden net een parking aan van 2 miljoen en het Aquapark kostte ons vorig jaar 17,5 miljoen. In plaats van extra rendement worden we nu geconfronteerd met een omzetverlies van 10 miljoen. Dit jaar kunnen we enkel nog de schade proberen te beperken.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.