Bellemannen roepen op tot universele vrede

We herkennen v.l.n.r. André Pauwels (belleman van Ledegem), Peter Caesens (belleman van Kortrijk), Leo Delaleeuw (belleman van Ieper) en Nick Pauwels (belleman van Wervik). (Foto EG)
Redactie KW

Op zondag 11 november, precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, zullen vier bellemannen uit Ieper, Ledegem, Kortrijk en Wervik om 19.05 uur hun vredesboodschap voor de Menenpoort uitroepen. In België gebeurt dat nog door tien andere bellemannen.

“Enkele maanden geleden lanceerde Bruno Peek van het Last Post Comité een oproep om op 11 november 2018 zoveel mogelijk bellemannen van overal ter wereld een roep te laten weerklinken tot de levenden, een roep om universele vrede”, verduidelijkt de Ieperse belleman Leo Delaleeuw. “Heel wat bellemannen zegden hun medewerking toe. Ook in Ieper wordt deze vredesroep georganiseerd. Het is immers de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, waar miljoenen jonge mannen tegenover elkaar moesten staan om miljoenen anderen uit te schakelen. Mannen die ze niet kenden. Hun gezinnen werden uit elkaar gerukt en hun families vervreemdden van elkaar.”

“In Ieper zal de roep tot vrede in meerdere talen gebeuren”

Leo Delaleeuw bracht voor die speciale herdenking vier bellemannen uit West-Vlaamse steden bij elkaar. Op zondag 11 november zullen ze hun roep om vrede in de Menenstraat voor de Menenpoort uitschreeuwen. “In Ieper zal deze roep tot vrede in meerdere talen gebeuren”, vervolgt Leo Delaleeuw. “Honderd jaar geleden, tijdens die ruwe jaren, waren er immers enorm veel nationaliteiten vertegenwoordigd. Daarom dachten wij eraan om de meest voorkomende talen te gebruiken als roep. Ook talen van beide zijden van de barrières van de legers. Elke belleman zal een stukje voor zijn rekening nemen. De roep zal gebeuren in het Nederlands, Frans, Engels en ook het Duits. Niemand van al die jonge mensen ging immers met grote goesting naar het onbekende.”

Bloem in het geweer

“Auteur Gaston Durnez schreef een boek met als titel ‘Met een bloem in het geweer’, maar de bloemen verwelkten nogal vlug. De heimwee naar het einde van de oorlog was zo groot, waardoor na enkele maanden beide kampen met Kerstmis op verschillende plaatsen een wedstrijdje voetbal speelden om de grijsheid van het bestaan te vergeten. Met onze roep hopen we dat de huidige leiders misschien het woordje vrede en eerlijkheid zullen incalculeren in hun beslissingen. ‘Alle Menschen werden Brüder sein’ is een boodschap die nog steeds actueel is”, besluit Leo Delalaeeuw. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier