https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bellegemse woonzorgcampus klaar tegen zomer van 2019

Philippe De Coene op de werf van de woonzorgcampus. "In de zomer van 2019 moet alles klaar zijn." © AXV
Axel Vandenheede

Het bedrijf Stadsbader uit Harelbeke is de nieuwe aannemer voor de woonzorgcampus in Bellegem. De vorige aannemer Gabecon ging failliet. “Eind oktober, begin november worden de werken hervat”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “In de zomer van 2019 zal alles klaar zijn.”

Al vele jaren werd in Bellegem gesproken over de realisatie van een woonzorgcentrum. Toen aannemer Gabecon uit Zonnebeke op 14 mei 2016 effectief de werken opstartte, waren velen dan ook opgelucht. Maar begin april van dit jaar kwam er een kink in de kabel: er werd niet meer gewerkt op de werf. Deze zomer dan werd Gabecon failliet verklaard.

Een forse tegenslag“, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Gabecon zou de werken in sneltempo uitvoeren en stelde zelf midden 2018 als einddatum voor. Bij het OCMW Kortrijk waren we volgens mij realistischer met eind 2018, begin 2019 als streefdatum. Maar geen van beide zal gehaald worden omdat er al vijf maanden niet meer gewerkt wordt.”

900.000 euro extra

Daar komt binnenkort wel verandering in. Philippe De Coene: “Vorige week donderdag besliste de OCMW-raad om de nv Stadsbader als nieuwe aannemer aan te stellen. Het bedrijf van ceo Dominique Valcke, die in Bellegem woont trouwens, start eind oktober, begin november herop. De voorgestelde einddatum is nu april, mei 2019. Daarna moet de inrichting van de gebouwen nog gebeuren, zodat de campus in de zomer van 2019 operationeel zal zijn.”

“Stadsbader heeft nog een pak werk voor de boeg. Het failliet Gabecon heeft wat betreft ruwbouw enkel de kelderverdieping, de start van de benedenverdieping van het woonzorgcentrum en de aanzet van de sociale assistentiewoningen gerealiseerd. De verdere ruwbouwerken, dakwerken, buitenaanleg, binnenafwerking… zal door de nieuwe aannemer gebeuren.”

Niet alleen ziet OCMW Kortrijk de werken zeven maanden vertraagd, er komt ook een meerkost bij kijken. “Gabecon zou alles realiseren voor 15.532.679 euro en had al voor ongeveer 3,3 miljoen euro aan werken uitgevoerd. De komende werken kosten iets meer dan 13 miljoen euro, waardoor we uitkomen op een meerkost van 900.000 euro. We hopen via juridische weg 750.000 euro daarvan te recupereren via de bankwaarborg van Gabecon.”

Propere straten

Nog deze maand zullen de omwonenden uitgenodigd worden voor een infovergadering. Daarop wordt de nieuwe aannemer voorgesteld en de nieuwe timing besproken. “Ik ben ervan overtuigd dat de relatie tussen Stadsbader en de buurtbewoners beter zal zijn. Niet alleen is de ceo van Bellegem en kent hij de gevoeligheden hier, het bedrijf voert ook wegwerkzaamheden uit en heeft dus bijvoorbeeld eigen veegmachines om de werf en de straten er rond proper te houden. De vorige aannemer durfde de afspraken over een propere werf en propere straten met de voeten te treden“, besluit Philippe De Coene.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten