Bellegem speelt toneel voor Oegandese kinderen

Lieke Bonte met haar 'Afrikaanse mamaatje' Margret. © GF
Redactie KW

Femma Bellegem pakt op woensdag 21 maart met een toneelvoorstelling voor het goede doel uit. De vereniging wil hiermee enkele projecten steunen via Helpings Hands van Bellegemnaren Lieke Bonte (26) en Alex Goderis (28), die ondertussen al bijna twee jaar in Kortrijk wonen.

Lieke Bonte studeerde af als kinderverpleegster en werkt nu op de prematurenafdeling van AZ Sint-Jan in Brugge. Tijdens haar laatste jaar pediatrisch verpleegkundige ging ze in 2013 voor drie maanden op stage in een ziekenhuis in Kagando in Oeganda. “Ik heb het eigenlijk een beetje mee naar huis genomen”, zegt ze. Vorig jaar ging Lieke met haar partner Alex Goderis terug naar Oeganda. Alex werkt sinds kort als technisch medewerker bij De Gavers. Lieke en Alex ondersteunen ondertussen samen enkele projecten van Helping Hands in Oeganda. “Die projecten kwamen er toevallig. Het was eigenlijk niet de bedoeling om dit alles op te starten, want ik studeerde nog en had niet echt iets te bieden, maar vanuit mijn stage-ervaring ondervond ik dagelijks het verschil tussen het dagelijkse leven en verplegingswerk in onze rijke Westerse wereld en datzelfde werk in de arme afgelegen gebieden in Oeganda”. Dit versterkte Liekes engagement en betrokkenheid en bij haar thuiskomst startte ze Helpinghands4oeganda op Facebook. “Verschillende mensen kregen interesse en zo begon ik respons te hebben op inzamelingen en acties.”

Aankoop schoolgerief

Via haar Afrikaanse ‘mamaatje’ Margret, waar Lieke in 2013 logeerde, kwam Lieke in contact met de directeur van het plaatselijke schooltje in Kagando, een heuvelachtige afgelegen plaats. “Ik bezocht het schooltje en werd ‘vriend van de school’.”

Met het project ‘Hope for Africa Foundation School’ ondersteunen Lieke en Alex nu de verdere uitbouw van deze lagere school in de bergen. In plaats van de vroegere twee zijn er nu zeven klaslokalen, en is er door steunacties een degelijk en hygiënisch bakstenen sanitair gebouw met vier toiletten bijgekomen. Toen het koppel vorig jaar terug naar Oeganda ging, hielp Alex met het plaatsen van ramen en deuren in de school.

Lieke Bonte bij de Oegandeese kinderen:
Lieke Bonte bij de Oegandeese kinderen: “Ons volgend project is het bepleisteren van de klaslokalen.”© GF

“Het was een hele klus, want aangezien de school niet met de wagen bereikbaar is, moest alles naar boven op de heuvel ‘gesleurd’ worden.” Het volgend project in het schooltje is het bepleisteren van de klaslokalen. “Ons project voorziet ook in de aankoop van allerhande schoolgerief voor de 190 leerlingen. We willen ook nog kunnen bijdragen in de regelmatige betaling van de lonen van de leerkrachten en de uitbouw van een degelijke schoolkeuken.”

Kwetsbare vrouwen

Het tweede project van ‘Helping Hands’ is de ondersteuning van het ‘Lieke Bonte Medical Center’. “Via een collega verpleger in het ziekenhuis waar ik stage liep, kwam ik in contact met het medisch centrum voor eerstelijnshulp van Kamwenge. Toen ik het gebouw bezocht zag ik de schaarse voorzieningen en besloot om ook dit initiatief bij de verdere uitbouw te steunen”, zegt Lieke.

“Ik weet nog altijd niet waarom ze dat medisch centrum naar mij wilden noemen.” Met hun projecten zorgen Lieke en Alex vooral voor hygiënisch medisch materiaal en het verbeteren van de basisinfrastructuur in de onderzoeks- en de bevallingskamer en het kleine labo.

Er staat ondertussen nog een derde project van Helping Hands in de startblokken. “Hier willen we vrouwen ondersteunen en hen eventuele naaicursussen aanbieden. Daarvoor zoeken we nog naaimachines. We willen ervoor zorgen dat ongeschoolde, kwetsbare en meestal alleenstaande vrouwen ook in een inkomen kunnen voorzien.” Hiervoor kunnen Lieke en Alex nog niet zoveel doen van hieruit. “Volgend jaar gaan we weer naar Oeganda, dit keer met onze ouders en dan zoeken we een lokaal, en iemand die we kunnen verantwoordelijk maken voor dat project.” (Els Deleu)

Theatergezelschap Speranza brengt de komedie Tanya op woensdag 21 maart om 20 uur in oc De Wervel in Bellegem. Kaarten aan 9 euro kan je krijgen bij chantal.lemeire@skynet.be of 056 22 12 05 of 0478 49 12 29.

(EDB- foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier