West-Vlaamse schuimwijn Wiscoutre wordt beloond met gouden medaille

Wijnbouwer Martin Bacquaert is bijzonder tevreden met de gouden medaille.© EF
Wijnbouwer Martin Bacquaert is bijzonder tevreden met de gouden medaille.© EF
Redactie KW

Effervescents du monde, zo heet de wedstrijd waar de beste mousserende wijnen ter wereld worden bekroond met een medaille. Het wijndomein Entre-Deux-Monts behaalde daar een gouden medaille met de Wiscoutre Blanc de blancs.

De naam Wiscoutre refereert naar de oude Frankische benaming van het dorp Westouter waar de wijn gemaakt wordt. Begin december kreeg dezelfde wijn nog een zilveren medaille op de ‘International Wine Challenge’ in London.

Het concours bestaat enkel uit mousserende wijnen, van over heel de wereld. 479 wijnen werden in totaal geproefd, uit 19 verschillende landen en met meer dan 80 internationale juryleden. Uiteindelijk werden 35 wijnen bekroond met een gouden medaille, waarvan een voor België.

“Wiscoutre is onze voornaamste mousserende wijn, en is heel lekker als aperitief. De wijn is fris en aromatisch, en weerspiegelt perfect het Heuvellandse terroir”, aldus wijnbouwer Martin Bacquaert die uiterst fier en dankbaar is op zijn team. “We bechikken verder ook over de geschikte bodem op de flanken van de Rode en Zwarte Berg en genieten van gunstige weersomstandigheden. De hedendaagse klimaatsverandering zorgt voor meer en meer uitdagingen in de wijnbouw. Er zijn meer en meer weersextremen, maar de nabijheid van de Noordzee zorgt voor een buffer zodat er minder lentevorst is en meer getemperde temperaturen.”

Huisaperitief

De wijn Wiscoutre is ondertussen bij sommeliers en in sommige horecazaken een gevestigde waarde. “Wat me zo bevalt aan deze schuimwijn is zijn spannend karakter, met een knappe en zelden gesmaakte balans tussen fris, wit steenfruit en een breed smaakpalet. Kortom, de Wiscoutre is een uitbundige en verleidelijke schuimwijn,” aldus Stéphane Godfroid, eigenaar van Convento Wijnbistro en wijnhandel en wijnauteur in De Tijd.

In ’t Vijfde Seizoen in Aalter is Wiscoutre het huisaperitief. “We serveren hem als een speelse bubbel die de perfecte starter is voor een lekkere maaltijd,” vertellen Broes en Lien. Ook de jongste sommelier van ons land Dries Corneillie is grote fan. “ Ik vind dat elke Belgische sommelier iets van Belgische wijn op zijn kaart zou moeten hebben. Wiscoutre toont mij de typiciteit van méthode traditionnelle met expressie van de Heuvellandse wijnbouw, het druivenras Kerner zorgt voor het strakke en rechtlijnige in het glas wat Wiscoutre een uitstekend en elegant aperitief maakt. De rijkheid in de achtergrond van de tweede gisting maakt het iets gastronomischer.”

Voor wijnschrijver Gido Van Imschoot is de Wiscoutre een perfect aperitief dat uitstekend past bij een bord oesters, tartaar van zeebaars met dille en een warm geitenkaasje met spek. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier