Belgische primeur in Knokke-Heist: surfbad met echte golven

Steven Nauwelaerts, Geert Nauwelaerts en Stephanie Maes van All'Waves.© Davy Coghe
Steven Nauwelaerts, Geert Nauwelaerts en Stephanie Maes van All'Waves.© Davy Coghe
Redactie KW

Niet alle dromen zijn bedrog. De droom van Frank Vanleenhove om in Knokke-Heist een surfbad te bouwen, gaat vanaf komende zomer in vervulling. Het proefproject althans, dat gebouwd zal worden door het Oostendse bedrijf AllWaves. Met golven van 50 meter lang wordt het meteen een Belgische primeur. Als het proefbad slaagt, moet in 2023 het definitieve surfpark openen voor het grote publiek.

In oktober 2019 liet Frank Vanleenhove, zaakvoerder van Surfers Paradise en Lakeside Paradise, een ballonnetje op. De surfpionier droomde van een wavepark in Knokke-Heist. Dat leverde hem de Westtoer Innovatie Award op. “Het dichtstbijzijnde commerciële wavepark, in Wales, lokt 150.000 bezoekers per jaar. Knokke-Heist is de ideale plaats om met een dergelijk project uit te pakken”, klonk het toen.

Anderhalf jaar later zijn de plannen concreet. Knokke-Heist geeft nu toestemming aan het Oostendse bedrijf AllWaves om een proefpark te bouwen op de nog aan te leggen nieuwe evenementensite aan de Natiënlaan. Als de testen positief zijn, komt het uiteindelijke surfpark naast Lakeside Paradise en het Duinenwatermeer.

Lange voorgeschiedenis

“Wij stellen het terrein ter beschikking voor het proefproject”, bevestigt waarnemend burgemeester Piet De Groote. “Daar kan een pool van 100 meter op 100 worden gegraven. De bouw van het proefpark start deze zomer. Met de gemeente faciliteren we enkel. De bouw van het surfpark is een privéproject. Als alles vlot verloopt, zal het definitieve surfpark in 2023 opengaan voor het grote publiek. Het zal het eerste wavepark van België worden.”

“Wij verplaatsen het water niet, maar de bodem. Zo maken we echte golven” – Stephanie Maes

“In 2011 stelde ik het project ‘Wavelake’ voor het eerst voor aan het gemeentebestuur”, zegt Frank Vanleenhove. “Al die jaren volgde ik de technologie op de voet en bezocht ik zowat alle wavepools en testcenters ter wereld. Intussen liepen gesprekken met het BOIC, Wind- en Watersport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en Westtoer. Die schaarden zich achter het idee.”

Tweede generatie

De echte stroomversnelling kwam er toen Frank in maart vorig jaar in contact kwam met het Oostendse bedrijf AllWaves van neven Steven (39) en Geert (38) Nauwelaerts en Stephanie Maes (45). Zij ontwikkelen een golftechnologie van de tweede generatie. “Onze concullega’s werken met diverse systemen om het water te verplaatsen, maar wij wekken golven op door de bodem te doen bewegen”, legt Stephanie uit. “Als je water vooruit duwt, bekom je geen echte golf. Je moet een cirkelbeweging creëren. Met onze methode verliezen we ook veel minder energie. De energie die we erin stoppen, halen we er ook uit.”

Hier moet het project komen.© DM
Hier moet het project komen.© DM

Het trio achter AllWaves werkte vroeger al samen aan Laminaria, een innovatieproject rond het opwekken van hernieuwbare elektriciteit uit golven. Dat project liep intussen ten einde. “We doen nu het omgekeerde”, aldus Stephanie. “We halen geen energie meer uit de golven, maar gebruiken energie om golven te creëren.”

“We zoeken nu een grote partner die in ons verhaal wil meestappen. We hebben ons eigen testbassin op de site van de vismijn in Oostende. Het proefproject in Knokke-Heist wordt ons eerste prototype op ware grootte. We hebben al een goede samenwerking met enkele West-Vlaamse partners: VAPO Hydraulics uit Dadizele, wereldspeler in technisch textiel Sioen uit Ardooie en Surfers Paradise en Lakeside.”

Testfase

“Aan het proefproject in Knokke-Heist beginnen we deze zomer te graven. Begin november willen we er de eerste golven opwekken en in 2022 verwachten we de eerste surfers, maar dan enkel mensen die we selecteerden om een en ander uit te testen. We voorzien 46 profielen van golven: voor beginners tot meer ervaren surfers, voor chillers tot meer uitdagende surfers. We willen het bad ook testen op mogelijke slijtagepunten en andere aanpassingen.”

“Met zijn 100 meter op 100 heeft dit proefbad de kleinste afmetingen die ook commercieel aanvaardbaar zijn en die kunnen concurreren met de natuur”, legt Stephanie uit. “We blijven altijd bij de breedte van 100 meter, maar je kan het zo lang maken als je wil. Het proefbad wordt na de testen weer afgebroken. De uitgegraven grond wordt gebruikt om de put weer op te vullen.”

Wereldwijde interesse

Diehards houden bij op welke plaatsen ter wereld er allemaal surfparken zouden komen. Er is sprake van 90 plaatsen, maar in werkelijkheid zijn het er veel meer. In België staat er enkel in Knokke-Heist een stipje, terwijl wij al weet hebben van drie geïnteresseerden in ons land. In elk geval willen wij zo snel mogelijk de nodige contacten leggen en onze resultaten tonen aan enkele gegadigden, ook in het buitenland.”

(DM/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier