Belgische kust telt nu vijf badplaatsen met rookvrij strand

In Oostende werd het stuk rookvrij strand woensdagmiddag voorgesteld aan de pers. © JRO
Redactie KW

In Oostende werd woensdagmiddag bekendgemaakt dat het stuk strand tussen de Hertstraat en de Vlaanderenstraat rookvrij wordt.

Dat Oostende al langer plannen heeft om een stuk strand in de stad rookvrij te maken bleek uit het bestuursakkoord dat in november vorig werd voorgesteld. Die plannen zijn ondertussen concreet geworden. Tussen Polé Polé Beach ter hoogte van de Vlaanderenstraat en Bondi Beach ter hoogte van de Hertstraat zal vanaf 1 juli een stuk strand ingepalmd worden door niet-rokers. “We gaan het strand niet echt afbakenen, maar we gaan het beachteam aanzetten om de mensen erop attent te maken“, verduidelijkt burgemeester Bart Tommelein. “Daarnaast gaan we ook infoborden plaatsen, die komen er vanaf volgende week. We hebben als stadsbestuur vooral een sensibiliserende taak. We gaan de mensen niet beboeten, maar bij overtredingen gaan we ze wel aanspreken. Daarnaast zal sluikstorten wel beboet worden. Peuken weggooien is nog steeds sluikstorten, zowel op straat als op het strand.”

Zo zal er tijdens de komende zomermaanden in vijf steden en gemeenten langs de Belgische kust een rookverbod zijn op een stuk strand. Naast Oostende raakte eerder al bekend dat Bredene, De Haan en De Panne zouden gaan voor een rookvrij strand. Begin deze week raakte bekend dat ook Zeebrugge nu een beslissing nam om een stuk strand rookvrij te maken. “Voorlopig doen we het met deze vijf gemeenten, na de testperiode bekijken ook de andere kustgemeenten of ze meestappen in het project”, zegt Steve Vandenberghe, initiatiefnemer van het rookvrij strand, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg en burgemeester van Bredene.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier