Belgische ijsberen op post in Brugse Sint-Pietersplas

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De Brugse IJsberen Kring (BYK) bestaat 55 jaar en organiseerde zondag voor de 54ste keer een nationaal ijsberen zwemfeest. De deelnemers namen er individueel of in een aflossingsploeg in een echt berenweer een duik in het koele water.

De organisatie maakt deel uit van een nationale zwemcompetitie waar zes clubs uit diverse uithoeken van ons land aan deelnemen en beurteling van oktober tot februari een wedstrijd op zich nemen. De volgende heeft over twee weken plaats in Boom. Daarna volgen nog Dendermonde en de overtocht van de Maas. De moedige ijsberen trotseerden zondag het sop van het watersportcentrum ‘Aan de plas’ in Sint- Pieters. De buitentemperatuur bedroeg zes graden bij een zeer strakke wind. De temperatuur van het water schommelde rond de vijf graden.

De Brugse IJsberenkring telt 115 leden. Jaarlijks zetten nieuwe leden de stap naar de wintercompetitie van het openluchtzwemmen. “Het ijsberen zit in de lift”, weet secretaris Franky Moelaert. “We zien binnen onze club dat er leden bijkomen. Wellicht dankzij onze nieuwe, mooie accommodatie in de Koude Keuken in Sint-Andries, waar we op zondagochtend kunnen trainen. Dit stimuleert onze mensen. Er is een publieke belangstelling. Plus: er heerst een verjonging binnen onze club, wat nodig is.”

Naar gelang de leeftijd zijn de reeksen voor de competitiezwemmers aangepast. Nu gaan die reeksen tijdens de verschillende manches per blokken van tien jaar terwijl dit vroeger per vijftien jaar was, met de bedoeling er op het einde van het seizoen aan de hand van punten een eindklassement van te maken. Zestig procent van de leden van de Brugse IJsberen nam aan hun eigen organisatie deel en er was winst voor Ludovic en Peter Langbeen, Elien Dedeyne, Tamara Deboyser, Katrien en Koen Kerckhove, Philip Thuyn en Emma Demuynck.

Filip Dufour is reeds 32 jaar een ijsbeer en al bijna die ganse tijd trainer. “Ieder jaar proberen we onze trainingen met enkele andere oefeningen aan te passen. In Koude Keuken op zondag zitten we nu in een park en kunnen we onze leden veel meer volgen in wat ze doen, tijdens bijvoorbeeld hun buikspieroefeningen of het stretchen.”

Net als vorig jaar won BYK met 123 punten en met ruime voorsprong het eindklassement of de schaal Herman Vermeulen. De ereprijs Brugse Zot 100 meter in schoolslag en in vrije slag ging naar Adeline Baudry en Jean-François Deneumostier (Huy) en Philip Thuyn en Emma Demuynck (BYK). Richard Byche en Dany Marguinio (Theux) ontvingen van stad Brugge de BYK master trofee.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier