Belgische avonturier steekt Pyreneeën over zonder externe hulp

Louis-Philippe Loncke, een avonturier met Kortrijkse roots, zette een huzarenstukje neer. © Facebook Louis-Philippe Loncke
Redactie KW

De Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke (43) is de voorbije weken de Pyreneeën (Frankrijk, Spanje, Andorra) overgestoken zonder enige externe hulp. “Een wereldprimeur”, zo laat de man met Kortrijkse roots zelf weten.

De bedoeling bij een autonome tocht is dat je nooit herbevoorraadt, altijd in een tent slaapt en geen hulp krijgt.

De man vertrok op 16 juli van Hendaye aan de Atlantische Oceaan met een rugzak van 49 kilo met al zijn voedsel en uitrusting. Hij kwam zondag aan in Banyuls aan de Middellandse Zee en liftte maandag 7 september terug naar Brussel.

Volgens Loncke is niemand ooit in dergelijke uitdaging geslaagd omdat het moeilijk is om al het eten te dragen voor de duur van de overtocht.

Hij gebruikte de Haute Route Pyrénéenne (HRP) als richtlijn, een pad dat tussen de GR10 (Frankrijk) en de GR11 (Spanje) ligt. Loncke filmde zichzelf met een GoPro tijdens de expeditie en is van plan een film te maken en lezingen te geven over zijn tocht.

Bij de Belgische Klim- en Sportfederatie klinkt het dat er geen lijsten worden bijgehouden van dergelijke prestaties. “Maar als het klopt, zou het inderdaad wel een uitzonderlijke prestatie zijn om zonder bevoorrading gedurende vijf à zes weken te wandelen in de Pyreneeën.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.