Belgische ambassadeur deelt 320 voedselpakketten uit op de grootste vuilnisbelt van Oost-Afrika

Kurt Vermachelen, Linda Vanderhaeghen, Leslie Goossen, Robin Fonteyne en Nancy Verbruggen. Met een Keniaanse vlag Carl Decaluwé en Jean-Marie De Plancke. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Belgische ambassadeur in Kenia heeft 320 voedselpakketten uitgedeeld aan kansarmen die op en rond de grootste vuilnisbelt van Oost-Afrika leven. Hij financierde dit met het geld dat zijn diensten uitspaarden tijdens de lockdown. Het project kwam tot stand in samenwerking met de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwe en de Brugse vzw Education & Health 4 kids in Kenia.

Geen grote receptie op de Belgische Ambassade in Nairobi straks naar aanleiding van de nationale feestdag op 21 juli. Kenia is in lockdown, veel verplaatsingen en officiële activiteiten zijn geschapt. Ook ambassadeur Nicolas Nihon bleef de voorbije maanden in zijn kot. “Zo kon hij 8.000 euro uitsparen, dat bedrag heeft hij zopas besteed aan het geven van 320 voedselpakketten aan de allerarmsten in Kenia, die leven rond de grootste vuilnisbelt van Oost-Afrika”, vertelt Bruggeling Jean-Marie De Plancke, voorzitter van de Brugse vzw Education & Health 4 gkids in Kenia.

Gouverneur Carl Decaluwé in een meisjesschool in Kenia. (foto gf)
Gouverneur Carl Decaluwé in een meisjesschool in Kenia. (foto gf)

“Doordat corona momenteel ook hevig woedt in dit Afrikaanse land, zijn de meeste hotels, restaurants en vliegmaatschapijen niet operationeel. Er valt daardoor weinig te rapen op de vuilnisbelt van Nairobi. De armsten zoeken er tussen het vuil naar afval dat zij kunnen hergebruiken en verkopen voor wat eten”, vult Julie van Erps aan. De communicatieverantwoordelijke van de ambassadeur zit sinds haar terugkeer naar ons land deze week bij haar moeder in Brugge in quarantaine, nadat zij mee de voedselpakketten uitdeelde in Nairobi.

Zeeleeuw

Hoe is dit hulpverleningsproject tussen de Belgische ambassade, enkele West-Vlamingen en Kenianen begonnen? De grote ‘schuldige’ is provinciegouverneur Carl Decaluwé, die in 2013 als voorzitter van het Vlaamse Instituut voor de Zee in Mombassa een samenwerkingsakkoord ondertekende met een Keniaanse universiteit en een Afrikaanse maritieme instelling. Hij schonk trouwens De Zeeleeuw, het oude onderzoeksschip van de VLIZ, aan Kenia.

De gouverneur bij enkele kansarme Kenianen thuis. (foto gf)
De gouverneur bij enkele kansarme Kenianen thuis. (foto gf)

Bruggeling Jean-Marie De Plancke was aanwezig op deze plechtigheid en verloor in amper 72 uren tijd zijn hart aan Kenia. Dat leidde tot de oprichting van de Brugse vzw Education & Health 4 kids in Kenia. “Met de steun van het Brugs Fonds, private schenkingen en de hulp van serviceclubs vergaren we elk jaar 20.000 euro voor hulpverleningsprojecten in Kenia. We hebben de Saint David Kingship Academy in Kisii county, die 40 kinderen een basisopleiding bezorgt, opgericht. Voor 60 euro per jaar kan iedereen op die manier één Keniaans kind laten studeren.”

Meest sociale voetballer

Ambassadeur Nicolas Nihon in Kenia. (foto gf)
Ambassadeur Nicolas Nihon in Kenia. (foto gf)

De Brugse vzw ondersteunt ook de Stichting van de Keniaanse voetballer Johanna Omolo, die tot vorig seizoen bij Cercle Brugge voetbalde en onlangs de titel van meest sociale voetballer ter wereld kreeg (goed voor een premie van 25.000 euro). “Samen met Johanna Omolo hebben we 400 maandverbanden aan Keniaanse meisjes in de sloppenwijken van Dandora uitgedeeld. Ze kennen dit niet en zijn daardoor vier à vijf dagen afwezig op school. In feite gaat het om een project dat het absenteïsme van meisjes op school wil terugdringen, want anders lopen zij aanzienlijke leerachterstand op”, aldus Jean-Marie De Plancke, wiens vzw ook het schoolgeld betaalt voor vijf Keniaanse schoolmeisjes, met goede punten én ambitie. Eén van die meisjes wil zelfs neurochirurg worden…

Tenslotte kon deze Brugse vzw met de steun van het Brugs Fonds het weeshuis van Mama Fidelis, dat door brand verwoest was, heropbouwen. Een van de gehandicapte weesmeisjes kreeg een aangepaste rolstoel van de Gentse firma Aqtor! van Bruggeling Filip Hoornaert. Inmiddels vernamen we dat de voetballers van het elftal uit de Keniaanse sloppenwijk Dandora met truitjes van Cercle Brugge en Zulte Waregem spelen….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier