Belgisch UFO-meldpunt noteerde 266 waarnemingen in 2019

Frederick Delaere. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

2019 was een goedgevuld jaar voor het Belgisch UFO-meldpunt. Frederick Delaere mocht 266 waarnemingen noteren, een stijging van 46 procent in vergelijking met 2018.

Toen liepen ‘slechts’ 182 meldingen binnen bij de Meulebeekse bezieler van het Belgisch UFO-meldpunt. “In 2019 was de provincie Oost-Vlaanderen koploper met de meeste UFO-observaties. Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux, red.) ontving 85 UFO-meldingen”, zegt Frederick.

Deze stijging is hoofdzakelijk terug te voeren tot twee kleine waarnemingsgolven. Op 25 mei zorgde een groep van zestig satellieten die door het ruimtebedrijf SpaceX in een baan rond de aarde werd gebracht voor 33 meldingen.

Ontplofte weerballon

Ook een tweede lancering in november zorgde voor verwarring. “Deze ‘sliert van sterren’ zal waarschijnlijk ook in de nabije toekomst nog voor extra UFO-meldingen zorgen”, klinkt het. “SpaceX is immers van plan om maar liefst 12.000 van deze Starlink-satellieten rond de aarde te laten vliegen.”

“Een tweede waarnemingspiek zagen we op 14 september, toen een Ierse weerballon boven Gent explodeerde. Dit incident was goed voor 37 meldingen op één avond tijd. Dit is een absoluut record voor één dag.”

Ook in West-Vlaanderen ging het aantal waarnemen fel de hoogte in. In 2019 liepen er zestig meldingen binnen vanuit onze provincie, in 2018 was dat nog 34.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier