Belgisch team eindigt zesde op ‘wereldbeker bakkerij’

Het Belgische team mag door naar de grote finale. © WK
Redactie KW

De Brugse patissier Stefan Vandaele is deze week zesde geëindigd op de Mondial du Pain in Nantes. Net hoog genoeg voor een ticket naar de ‘Best of Mondial du Pain’, de finale die volgend jaar plaatsvindt. “Een podiumplaatsje daar wordt moeilijk, maar ondertussen hebben we onze stad wel weer mooi op de kaart gezet”, zegt Stefan.

De deelnemers kregen op de Mondial du Pain, zeg maar de wereldbeker voor de bakkerij, acht uur tijd om een opgelegde selectie van boterkoeken, brioches, belegde broodjes en een sierstuk te maken. Met dat laatste liep het een beetje mis voor het Belgische team. “De suiker begon te smelten, waardoor ons sierstuk ineenzakte. Dat heeft ons veel punten gekost”, zegt Stefan.

Zenuwslopende wedstrijd

Zoals hij min of meer voorspeld had, kwam Japan als winnaar uit de bus. Spanje en Italië vervolledigen de top drie, Nederland is vierde en Frankrijk vijfde. Samen met zijn compagnon – Guillaume David van bakkerij DeCock uit Oostende – moet Stefan zich dus tevreden stellen met een zesde plaats.

“De wedstrijd was zenuwslopend, de lat lag dit jaar erg hoog. Maar zo’n wereldkampioenschap is op zich al een unieke ervaring. Je legt er veel contacten”, vertelt Stefan. Hij maakte in Frankrijk ook reclame voor zijn stad. “Behalve ons zuurdesembrood waar het bier in verwerkt zat, had ik ook twee bakken Straffe Hendrik meegenomen om zo uit te delen. Op een halfuurtje tijd waren die alle twee leeg – fantastische reclame voor brouwerij De Halve Maan”, glimlacht Stefan.

Voor de ‘best of’ wikt hij zijn kansen. “We gaan ons uiterste best doen, maar een podiumplaatsje in de finale wordt moeilijk: het niveau ligt echt ongelofelijk hoog”, klinkt het nog. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier