Belgisch recordhouder straalpijpwerpen: “Mijn vriendin was niet onder de indruk”

Vital Theys is de nieuwe nationale recordhouder in het straalpijpwerpen. © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Weet u wat een straalpijp is? En wist u dat er een Belgisch kampioenschap straalpijpwerpen bestaat? Onze Lichterveldse brandweermannen behaalden de eerste plaats op dit BK. Daarbovenop brak een van hen het Belgisch record: Vital Theys haalde liefst 36,5 meter.

Kristof Schaep, Jens Mortelé en Vital Theys van het lokale brandweerkorps namen voor het eerst deel aan het Belgisch Kampioenschap Straalpijpwerpen, dat plaatsvond in Zwevegem.

Een straalpijp is het uiteinde van de brandweerslang, het deel dat de waterstraal richting en vorm geeft. Het doel van het kampioenschap, dat specifiek voor brandweermannen en -vrouwen georganiseerd wordt, is een straalpijp zo ver mogelijk te werpen. Het resultaat van alle drie de ploegleden wordt dan samengeteld en die som is het eindresultaat. Dit team gooide samen 72,5 meter en behaalde hiermee de eerste plaats op het BK.

Vital Theys (24), vrijwilliger bij de brandweer en daarnaast bewakingsagent, legt uit waarom zijn team deelnam: “We zagen de aankondiging passeren op Facebook en al snel werd op onze Facebookgroep gevraagd wie er wilde meegaan. De ploeg was snel gevormd. We gingen vooral voor het plezier, om dit samen met de collega’s eens gedaan te hebben en om andere brandweerposten te leren kennen.”

Weinig geoefend

Voordien had het team zeer weinig geoefend. “We hebben even met een oude straalpijp geoefend om recht te gooien, en ook de verschillende gooitechnieken getest. Dat ging redelijk, maar we hebben toen de afstanden niet gemeten.”

Naast de mooie prestatie van het team, brak Vital ook nog het Belgisch record. “Er stond een kegel op 33,5 meter, het vorige record. Ik zag dus meteen dat ik het record gebroken had. Ik gooide 36,5 meter. Het is de eerste keer dat we met ons brandweerkorps deelnemen en we gingen voor het plezier, met het idee dat we maar konden proberen. Ons doel was gewoon om niet op de laatste plaats te eindigen. Om dan meteen te winnen en het Belgisch record binnen te halen, is natuurlijk wel leuk”, vertelt hij.

Nick Strobbe van brandweerpost Zwevegem, de vorige recordhouder en organisator van deze editie van het BK, zag zijn record sneuvelen. “Hij vond het wel jammer, maar heeft zelf niet meegedaan omdat hij een van de organisatoren was.” Echt vieren heeft Vital niet kunnen doen. “We hebben nog iets gedronken in de kazerne, maar ‘s avonds moest ik naar mijn werk als bewakingsagent. De mensen uit mijn omgeving reageerden natuurlijk wel enthousiast.”

“De collega’s waren eigenlijk geschrokken, het was totaal onverwacht. Mijn ouders waren erg blij. En mijn vriendin Eline Pugliari (24) was natuurlijk blij, maar vond het niet zo indrukwekkend”, lacht Vital. “En ze heeft wel gelijk. Met de brandweer hebben we al deelgenomen aan andere sportevenementen, zoals de Atomium Stair Race, waarbij we alle trappen van het Atomium in volle outfit oplopen. Kristof was daar bij de top tien. Dat vindt ze indrukwekkender.”

Titel verdedigen

Volgend jaar zullen Vital, Kristof en Jens hun titel verdedigen. “We gaan volgend jaar zeker opnieuw deelnemen, dat hebben ze ons ook gevraagd. Het team zal normaal hetzelfde blijven, maar er zullen nog andere teams van ons korps deelnemen, waarschijnlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier