Belgisch Kampioenschap Nieuwelingen wordt een hoogdag voor ‘wielerdorp’ Lendelede

Lendelede mag je terecht een wielerdorp noemen, een gemeente waar ze de nodige ‘know how’ hebben om een ‘wielerkoers’ te organiseren. Dit jaar mogen ze op 28 juli het Belgisch Kampioenschap Nieuwelingen voor dames en heren organiseren.

Van links nar rechts op de foto: algemeen directeur Lendelede Christophe Vandecasteele, burgemeester Carine Dewaele, Frank Segaert, ex-wielrenner Ronny Vanmarcke, Rudy Bruneel, sportschepen Bernard Fonteyne en sportfunctionaris Annelies Bory. © CLY

Aanvankelijk haalden Izegem, Lendelede en Ingelmunster drie jaar na elkaar een drieluik Belgische kampioenschappen wielrennen binnen. Ingelmunster haakte echter af, Lendelede engageerde zich om het BK bij de Nieuwelingen op 28 juli van dit jaar te organiseren. Izegem neemt het deel van Ingelmunster over en organiseert volgend jaar het BK tijdrijden en het jaar erop het BK bij de profs.

“Een moment om Lendelede als wielergemeente eens in de kijker te zetten”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Onze gemeente heeft een lange traditie in het organiseren van wielerwedstrijden en we hebben op 28 juli alvast lokaal talent nieuweling Alec Segaert, zoon van triatleet Frank Segaert, die aan het kampioenschap zal deelnemen.”

Een ganse dag wielrennen

Zondag 28 juli wordt een feest voor alle wielerliefhebbers. “De ganse dag wordt er gekoerst. Er zijn drie categorieën: dames, hereneerstejaars en heren tweedejaars. Start en aankomst liggen telkens in de Heulsestraat ter hoogte van nummer 72. “In de Heulsestraat is er een koerscafé waar de wedstrijden ook op groot scherm kunnen gevolgd worden en waar er een springkasteel en schminkstand voor de kinderen en een dj zal zijn. Het orkest ‘De Vette Pistons’ loopt rond op het parcours. Vanaf 12 uur is er allerlei animatie me. En wie de dag als een soort vip wil beleven kan zich voor 50 euro een koerspakket aanschaffen. Daarvoor mag hij in Den Tap naar de receptie gaan, kan hij iets eten, een koffie drinken en krijgt nog vier bonnetjes extra voor een drankje in het koerscafé in de aankomstzone.”

“Volgens mij is Michiel Lambrecht uit Oostrozebeke een van de kanshebbers op de titel”, zei Ronny Vanmarcke. Ook de namen van Assebroekenaar Sander Inion, regerend Belgisch kampioen Adinkerkenaar Jelle Arteel en de Izegemse Marrith Vanhove bij de dames zijn namen om te onthouden. Triatleet Frank Segaert zei dat zoon Alec misschien wel bij de vijf beste van het moment hoort. “Maar omdat het voor hem een thuiswedstrijd is, zal de druk op hem heel hoog zijn”, zegt Frank.

Om dit allemaal mogelijk te maken kon de gemeente rekenen op heel wat expertise van de sportdienst, cultuurdienst technische dienst, het comité Lendlee Koers, het Rode kruis, signaalgevers en koersdirecteur Stefaan Vannieuwenhuyse.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.