België scherpt regels voor reizigers van buiten EU aan

Ook treinreizigers die vanuit een land buiten de EU komen moeten voortaan het PLF-document invullen.© Belga
Ook treinreizigers die vanuit een land buiten de EU komen moeten voortaan het PLF-document invullen.© Belga
Bron: Belga

Ons land scherpt de regels aan voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU naar België komen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vrijdag. Reizigers zullen het PLF-document moeten invullen ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België.

De regels voor reizigers die per boot of vliegtuig naar België reizen, gelden voortaan ook voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU en buiten de Schengenzone naar ons land komen.

Meer bepaald moeten reizigers het PLF-document invullen, ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverblijfplaats niet in ons land hebben, een negatieve PCR-test voorleggen voor binnenkomst.

Controles bij vertrek en aankomst

Vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers een PLF-document hebben ingevuld en desgevallend een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Indien dat niet het geval is, is de vervoerder ertoe gehouden het instappen te weigeren. De vervoerder controleert bij aankomst op Belgisch grondgebied opnieuw het PLF-document.

De nieuwe regels lijken vooral bedoeld voor mensen die af- en aanreizen naar Groot-Brittannië, waar de nieuwe en besmettelijkere variant van coronavirus een steile opmars kent.

Besmettelijkere variant

“Op 19 december 2020 deelde de Britse premier Boris Johnson mee dat een versnelde verspreiding van het coronavirus werd vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Deze versnelde verspreiding is te wijten aan een mutant van het covid-19-virus, die besmettelijker is dan de oorspronkelijke variant en zich dus sneller verspreidt”, luidt het in de mededeling van minister Verlinden.

“Daarom heeft de Belgische regering nu ook voor trein- en busreizigers preventief de regels aangescherpt. Het doel is om een verdere verspreiding van de besmettelijkere variant van het virus op het Belgisch grondgebied tegen te gaan.”

De wijzigingen aan het ministerieel besluit dat deze nieuwe regels een wettelijke basis geeft, zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en gelden eveneens tot 1 maart 2021.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.