Belgians for Freedom betogen zondag in Brugge tegen verstrengde coronamaatregelen

Bruggeling Hans Blanckaert, met mondmasker, roept op om zondag te betogen tegen de verstrengde coronamatregelen. © Davy Coghe
Redactie KW

De organisatie Belgians for Freedom betoogt op zondag 31 oktober in Brugge tegen het verstrengen van de coronamaatregelen. Medeorganisator Hans Blanckaert van snookersalon en sfeercafé Kingsclub verwacht enkele duizenden betogers: “De mensen zijn het beu, we verwachten zelfs bussen uit Wallonië.”

Deze zomer organiseerden Belgians for Freedom al een mars in Middelkerke, begin oktober daagden er een paar duizend betogers op in Brugge. Voor de derde mars tussen ‘t Zand en de Markt rekent medeorganisator Hans Blanckaert op meer dan 10.000 medestanders. De uitbaters van snookersalon Kingsclub in de Slachtuisstraat in Brugge is zelf een overtuigd antivaxer en vindt dat de verstrengde coronamaatregelen de vrijheid van de mensen aantasten.

Doodsteek

“Een covidpasje betekent de doodsteek voor de sector. De overheid wil ons controleren en nu zelfs gif bij onze kinderen inspuiten”, zegt de Bruggeling. Wanneer wij hem vragen of hij dan geen geloof heeft in de wetenschap en de geneeskunde en met zijn houding de gezondheid van anderen in gevaar brengt, wuift hij onze argumenten weg met de woorden: ‘Er zullen enkele dokters mee opstappen en de menigte toespreken.”

Zelf is Hans Blanckaert niet gevaccineerd. Is dat geen probleem? Mag hij dan zijn eigen café wel binnen? Hans Blanckaert reageert: “Ik doe wat ik wil met mijn lichaam en zal zeker mijn personeel niet verplichten tot vaccinatie.” En zal hij dan vanaf vrijdag een mondmasker dragen? Hans Blanckaert: “We zien wel. De vorige keer heb ik het niet gedaan, ik heb toen geen boete gekregen. Trouwens, ik krijg de steun van vele politiemensen die bij mij geregeld op het terras zitten. Ook zij zijn het beu. Wist je dat de helft van het Brugse politiekorps niet gevaccineerd is? Velen stapten de vorige keer in burger mee tijdens onze betoging.”

Vaccinatiebereidheid

Lien Depoorter, woordvoerder van politie Brugge, haast zich om deze bewering te ontkrachten: “De vaccinatiebereidheid in ons korps is zeer groot. Bijna iedereen is gevaccineerd, de enige uitzondering zijn agenten die om medische reden geen vaccin kregen.”

Burgemeester Dirk De fauw heeft Belgians for Freedom toestemming gegeven om te betogen: “Dit in het kader van het recht op vrijheid van meningsuiting. Maar ik begrijp niet dat een cafébaas gekant is tegen een covid safe pasje. De regering voert dit opnieuw in, op vraag van Horeca Vlaanderen. Precies om de veiligheid van het horecapersoneel te garanderen en een nieuwe lockdown te verhinderen. Maar naar verluidt is Hans Blanckaert geen lid van Horeca Brugge.”

Volgens Hans Blanckaert gaat het om een vreedzame betoging: “Onze eerdere manifestaties verliepen ook zonder incidenten. Wij zijn geen relschoppers! Maar we plannen binnenkort een nieuwe mars, deze keer met het Belgisch Parlement in Brussel als bestemming. Met misnoegde boeren, dokwerkers en cafébazen. Wij, de gewone mensen zijn al die vrijheidsbeperkende maatregelen kotsbeu. En zal de pers ons opnieuw doodzwijgen?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.