Belgian Cats ruimen samen met hun tegenstrevers duinen in Oostende op

Belgian Cat Ann Wauters werd vergezeld door haar drie kinderen Lou, Vince en Dree. © Jeffrey Roos
Redactie KW

De Belgian Cats hielden vrijdag, samen met delegaties van hun tegenstrevers Japan, Zweden en Canada, als een hecht blok een opruimactie in de duinen in Raversijde. “Oostende ligt er nu weer netjes bij”, lachen Belgian Cats Ann Wauters en Hanne Mestdagh.

De opruimactie was een initiatief van hoofdsponsor Orange. “Onze sponsor wou niet alleen sponsor zijn, maar ook een zogenaamde CSR-actie op poten zetten”, vertelt Mark Bogaert, tornooidirecteur van het Olympisch selectietornooi in Oostende. CSR staat voor Corporate Social Responsibility, met andere woorden sociale verantwoordelijkheid. “We zijn aan tafel gaan zitten met Toerisme Oostende en de stad Oostende om te kijken hoe we dat lokaal goed kunnen invullen. Zo kwamen we samen tot het idee om in het duinengebied in Raversijde een opruimactie te houden.”

Zowel onze Belgian Cats als Canada, Zweden en Japan namen aan de actie deel. “We zijn heel tevreden dat alle teams ondanks hun drukke sportieve schema hier tijd voor vrijmaakten”, gaat de tornooidirecteur verder.

De Canadese basketster ruimden mee zwerfvuil op.
De Canadese basketster ruimden mee zwerfvuil op.© Jeffrey Roos

Bij de vorige wedstrijd van de Belgian Cats tegen Charleroi hebben we beslist om het One Team Against Cancer te steunen. Ook nu waren we op zoek naar een nieuw plan dat vooral lokaal belangrijk was. We hebben het aan alle teams voorgesteld en elk team was meteen akkoord.”

Voor de actie werd samengewerkt met de Proper Strand Lopers. “Enkele van onze leden begeleidden de vier teams”, vertelt mede-oprichter Kevin Pierloot. “Wij kennen het gebied en dat maakte het gemakkelijker voor die mensen om de weg niet kwijt te raken. Het is een heel mooi signaal dat gerenommeerde basketteams meewerken aan dergelijke acties.”

“De speelsters gingen supergemotiveerd aan de slag. Heel veel werk hadden ze niet, want onze mensen ruimen hier regelmatig op. Maar toch kon nog 100 liter afval verzameld worden in amper een halfuur. En opnieuw is dat 100 liter te veel. Of we op de goede weg zijn? Ik denk dat het probleem onder controle is in die zin dat er meer opgeruimd wordt. Of de mensen zelf minder vuil laten slingeren? Daar ben ik niet van overtuigd. Mensen beginnen zich stilaan wel meer bewust te geraken van het probleem rond zwerfvuil, maar nog niet iedereen maakt die klik.”

Belgian Cat Ann Wauters werd voor de gelegenheid vergezeld door haar drie kinderen Lou, Vince en Dree. “Ook voor de kinderen vind ik het belangrijk dat ze van jongsaf aan gesensibiliseerd worden rond zwerfvuil”, vertelt Ann Wauters. “Wat ik zoal gevonden heb? Heel veel sigarettenpeuken, maar ook lege blikjes en wat papier. Maar al bij al vond ik dat de duinen er erg proper bij lagen.”

De Japanse delegatie kregen zakjes 'Strandheld'.
De Japanse delegatie kregen zakjes ‘Strandheld’.© Jeffrey Roos

Ook Hanne Mestdagh ruimde afval en ziet het nu van de Proper Strand Lopers in. “Er zouden meer dergelijke groepen moeten bestaan”, vertelt ze. “Het is belangrijk en zeker in de tijden van vandaag rond de klimaatverandering. Het is iets dat heel actueel is en het is belangrijk dat de jeugd gesensibiliseerd wordt om daaraan bij te dragen. Ik kende de Proper Strand Lopers niet, maar ik heb kennis gemaakt met enkele mensen. Het werk dat die mensen doen is fantastisch. Het gaat iedereen op deze wereldbol aan en het is niet voor ons alleen belangrijk, maar vooral voor de generaties die volgen.” (JRO)

De Belgian Cats, met de afvalknijpers in de aanslag.
De Belgian Cats, met de afvalknijpers in de aanslag.© Jeffrey Roos

Ook de Zweedse meisjes hielpen mee.
Ook de Zweedse meisjes hielpen mee.© Jeffrey Roos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier