Belgen in ‘coronahotel’ in Tenerife worden zo snel mogelijk gerepatrieerd

Marcel Vanhoutte verblijft samen met zijn vrouw Viviane, zijn twee dochters, schoonzonen en kleinkinderen in het getroffen hotel in Tenerife. © GF
Philippe Verhaest

Touroperator TUI wil de Belgen in het H10 Costa Adeje Palace Hotel in Tenerife zo snel mogelijk terug naar huis halen. “We verwachten dat de betrokken reizigers morgen de goedkeuring zullen krijgen”, klinkt het.

118 Belgen zitten sinds de uitbraak van het coronavirus in het bewuste hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife in quarantaine. Touroperator TUI hoopt dat er snel beweging komt in de zaak. “We verwachten dat onze betrokken reizigers morgen (donderdag 5 maart, red.) van de bevoegde Spaanse autoriteiten goedkeuring zullen krijgen”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Ons team ter plaatse staat in nauw contact met hen om de terugkeer naar België praktisch te organiseren.”

Om het leed te verzachten, worden de kosten voor de terugvlucht en de eventuele bijkomende dagen die de vakantiegangers ter plaatse zijn moeten blijven, door TUI en het hotel niet aangerekend. “Bovendien krijgen de reizigers een terugbetaling van de reissom voor de dagen die ze in quarantaine hebben doorgebracht.”

Nog geen officieel nieuws ter plaatse

Gullegemnaar Marcel Vanhoutte verblijft al sinds het begin van de krokusvakantie in het bewuste hotel en wil niet op de feiten vooruit lopen. “Eerst zien en dan geloven”, zegt hij. “We horen hier allerhande geruchten, maar officieel nieuws blijft uit. Wij gaan ervan uit dat we in de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 maart ons hotel zullen mogen verlaten. Volgende week moet dit hotel immers volledig leeg zijn, horen we. Als we eerder kunnen terugkeren, zal dat mooi meegenomen zijn, maar we koesteren geen grote verwachtingen.”

“Het is hier 25 graden en we liggen in de zon aan de rand van het zwembad. Waarom zouden we moeten klagen?” – Marcel Vanhoutte

Ondertussen maakt Marcel, die er met zijn vrouw, dochters, schoonzonen, kleinkinderen van 14 en 16 jaar en zijn 90 jaar oude schoonmoeder verblijft, er het beste van. “Luister, het is hier momenteel 25 graden, het zonnetje schijnt en we liggen aan de rand van het zwembad. Waarom zouden we dan klagen? Er zijn wel extra veiligheidsmaatregelen: aan het zwembad is een mondmasker niet verplicht, maar wie zich doorheen het hotel begeeft, moet er wel eentje dragen. Dat is ook het geval in het restaurant.”

Belgen in 'coronahotel' in Tenerife worden zo snel mogelijk gerepatrieerd
© Belga

“We hebben trouwens erg veel respect voor de mensen die hier werken. Het hotel draait op halve kracht, maar het personeel stelt alles in het werk om ons in de watten te leggen. Chapeau, daarvoor. We hebben eten en drinken in overvloed en onder de hotelgasten heerst een vriendschappelijke sfeer. We hebben hier al een pak kameraden gemaakt.”

Toch verlangt Marcel stilaan naar zijn vertrouwde West-Vlaamse heimat. “Ik hou van Tenerife, maar zal toch blij zijn als ik weer in mijn eigen bed kan slapen. Het eerste wat ik zal doen, is een goeie frisse Stella Artois drinken en een stevige boterham met gekapt eten. Dat begin ik wel te missen. Maar mijn liefde voor Tenerfie heeft door dit hele verhaal geen knauw gekregen. We komen hier al veertien jaar en volgend jaar staan we hier opnieuw!”

Belgen in 'coronahotel' in Tenerife worden zo snel mogelijk gerepatrieerd
© AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier