Belgabrew wil met Yvegems bier Ingooigem op de kaart zetten “Keukenexperiment van 2 jaar”

Redactie KW

Ruim twee jaar geleden besloot Koen Avet om het over een andere boeg te gooien en verhuurde zijn tankstation op de Ingooigemplaats. Een paar familieraden later was de deal geklonken. Koen schreef zich samen met zijn zoon Stijn Avet in voor een opleiding als brouwer. Dat resulteerde in het bier Yvegem, dat begin 2021 gelanceerd werd.

“Wij zijn al jarenlang gefascineerd door de Belgische biercultuur”, vertelt Stijn Avet (31). “Mijn vader stelde voor om ons te verdiepen in het Belgische bierlandschap en een cursus te gaan volgen. Mijn schoonbroer Dempsey had helaas geen tijd, maar wij startten in 2018 met professionele lessen. Dat wakkerde onze goesting aan om te experimenteren met eigen brouwsels. Tientallen proefbieren met verschillende mout-, hop- en gistsoorten brachten ons tot unieke recepten. Als getogen en geboren Yvegemnaars groeide het idee om ons dorp op de kaart te zetten.”

“Terwijl veel mensen gewoon naar een brouwerij stappen met de vraag om een bier te produceren, experimenteerden wij twee jaar in de keuken”, zegt brouwer Koen Avet. “Heel belangrijk is de combinatie van de juiste hop en mout. Ook de opbouw van de temperatuur en het samenvoegen van de ingrediënten op het juiste moment zijn belangrijk om een rijpe smaak te bekomen. Aan de hand van veertig proefbrouwsels zijn we uiteindelijk gekomen tot de gewenste smaak. Ondertussen leerde Dempsey het productieproces ook grondig kennen en zeker ook de smaak van onze gerstekinderen”, zegt de rasechte Ingooigemnaar – Yvegemnaar in de volksmond – met een knipoog.

Karaktervol Yvegem

“We hebben getracht om de ziel van de Yvegemnaar in het smakenpalet te weerspiegelen”, vult Dempsey Sablain (33) aan. “Dat is waarom het een karaktervol bier is. Sterk gedreven en geboren ondernemers die staan voor degelijkheid en authenticiteit. Er is dan ook gekozen om op een eeuwenoude manier te brouwen, waardoor we een artisanaal en traditioneel biertje op de markt brengen.”

“Karaktervol bier moet de ziel van de Yvegemnaar weerspiegelen”

“Maar we brengen niet één, maar drie bieren op de markt, elk met een uniek smakenpallet. Twee blonde bieren, Yvegem tripel dat wat bitter is en Yvegem blond, een fruitiger en zachter bier. Yvegem bruin is voor een breed publiek met een uitzonderlijk aroma en een aangename afdronk.”

Internationaal begrip

Het trio koos voor honderd procent Belgische hop. “Omdat hop bekend staat voor z’n kwaliteit en omdat we trots zijn op onze West-Vlaamse producten”, klinkt het. “Stap voor stap beginnen we. Eerst rond de kerktoren, zoals de West-Vlaming zelf. Maar we dromen ervan om van Yvegem een internationaal begrip te maken. Koen en Stijn zullen zich voornamelijk verdiepen op productie-technische vlak en ik zal ons gerstenat in de markt zetten.”

“Belgabrew is onze firmanaam en Deca NV is de eeuwenoude brouwerij in Vleteren waar wij samen met ervaren brouwers onze bieren brouwen. Het bier is al te verkrijgen in Bierhalle Deconinck, Broccoli, Drankcenter Schotte in Waregem en Willem Pommelaere uit Ingooigem neemt het ook mee op zijn wekelijkse ronde. Voor andere verkooppunten, verwijs ik naar onze website”, aldus Dempsey Sablain. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.