Pieter Breyne: "Ik wens voor 2020 dat de Tieltenaar zijn winkelstad wat meer in de armen sluit"

Pieter Breyne, gezicht van Tielt Kernwinkelgebied en samen met zijn vrouw Inge Derijcke van De Kamenier op de Markt, staat op de drempel van wat een bijzonder goed gevuld jaar wordt. De conceptstore verhuist naar de Kortrijkstraat en samen met de collega's van het handelaarscomité wil Pieter zijn stempel drukken op de winkelstraten. "Voor 2020 wens ik dat de Tieltenaar onze winkelstad wat meer in de armen sluit."

Baziel De Zutter: "Arbeidsvreugde is ons veel meer waard dan ons inkomen"

Landbouwer, loonkalker, zuivelproducent, marktkramer en aanstaand Sint-Elooisdeken van Kanegem: Baziel De Zutter is het allemaal. Te gast op het Moeninckhof in de Nagelstraat, waar de familie De Zutter al meer dan 200 (!) jaar woont en werkt. En waar de korte keten hoogtij viert. Alhoewel. "Ons inkomen delen door het aantal gewerkte uren, daar beginnen we niet aan. Arbeidsvreugde is ons veel meer waard!"

Ronny Neirinck: "Vroeger trok ik razendsnel door Tielt, nu voel ik me toerist in eigen stad"

Liefst vier decennia lang was Ronny Neirinck zowat de bekendste inwoner van Tielt. Met dank aan zijn imposante loopbaan bij Roularta, waar hij 40 jaar lang huisfotograaf van Krant van West-Vlaanderen was. Ondertussen is de man al een tweetal jaar met pensioen en geniet hij met volle teugen van zijn nieuwe leven. "Eindelijk kan ik eens als toerist door Tielt wandelen en tijd nemen om een praatje te slaan", zegt Ronny. "Een ongelooflijke luxe."

Jaspreet Singh: "Tielt heeft me zóveel moois gegeven. Daarom wil ik echt iets terugdoen"

Hij streek pas in 2016 in Tielt neer, maar sindsdien leerde zo goed als iedereen Jaspreet Singh kennen. De altijd glimlachende man achter Pizza Aversa schonk tijdens de feestdagen van 2018 tweehonderd pizza's aan mensen die het moeilijker hebben en laat ook tijdens de komende eindejaarsperiode zijn hart spreken. "Ik vind het maar logisch dat ik andere mensen help", zegt hij.

Huisarts Gilberte Watté: "De Traagheid is de perfecte weerspiegeling van mezelf"

Al bijna twee jaar runt Gilberte Watté de misschien wel meest unieke zaak van Tielt en omstreken. De Traagheid combineert lekker eten, boeken en bloemen en is de grote uitlaatklep geworden van de huisarts. "Ik werk nu harder dan enkele jaren geleden, maar ik haal enorm veel energie uit deze plek", zegt ze. "Ik zou het voor geen geld ter wereld meer kunnen missen."

Lode Bogaert: "De Carlito in 'Vive le vélo': ik viel steil achterover"

Zaterdag wacht het wielerpeloton met de Ronde van Lombardije het laatste klassieke monument van het seizoen en zondag maakt Tielt zich op voor dé retrokoers van het jaar: de vijfde Guidon Titan. Organisator en Kaffee Carlito-gezicht Lode Bogaert over zijn wielerpassie en het succes van zijn evenement en horecazaak: "Dankzij Guidon Titan wordt Tielt ontdekt door mensen van ver buiten de stadsgrenzen."

Nadja Desmet: "Sociale media zullen nooit meer uit ons leven verdwijnen"

In recordtempo een bloeiende onderneming als sociale mediacoach uit de grond stampen, dat is wat Nadja Desmet de voorbije drie jaar heeft verwezenlijkt. Haar Sociale Media Buro scheert hoge toppen en houdt als enige in Vlaanderen de vinger aan de virtuele pols. "Iedereen kent en gebruikt de sociale media, maar wij leren hen de kneepjes van het vak", zegt ze.

Auteur Joke De Meyer: "Lezers moeten mijn verhalen letterlijk voor hun ogen zien afspelen"

Volgende week laat Joke De Meyer met 'Bloedprent' al haar derde boek in enkele jaren tijd op de wereld los. De juriste noemt schrijven haar grote uitlaatklep en is er al sinds haar zevende door in de ban. "Ik maak al even lang verhalen als ik kan schrijven", glimlacht ze. "En ik ben blij dat ze na al die jaren in de smaak blijken te vallen. Hier wil ik nog lang mee doorgaan, want ik heb nog een heleboel ideeën."

Filip Corbanie: "Soms voel ik me de Jean-Marie Dedecker van Tielt"

Als er één Tieltenaar is die bij iedereen een belletje doet rinkelen, dan is het wel Filip Corbanie. Gewapend met schaar, tondeuse en een ongezouten mening fileert de bekendste kapper van Tielt regelmatig de staat van zijn geliefde stad. "Ik zeg vaak wat anderen alleen maar durven denken", glimlacht hij. "Soms voel ik me wat de Jean-Marie Dedecker van Tielt."