Belfort krijgt grondige restauratie: “Toren in slechte staat”

Het Belfort krijgt een grondige opknapbeurt. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het stadsbestuur stelde een ontwerpbureau aan om het Belfort te restaureren. “De toestand van de toren is sterk verslechterd waardoor een grondige restauratie zich opdringt. We willen het complex ook energiezuiniger en functioneler maken”, zegt schepen voor Patrimoniumbeheer Minou Esquenet (CD&V).

Als meest bezochte monument heeft het Belfort een belangrijke symboolwaarde voor Bruggelingen én bezoekers. De 83 meter hoge Halletoren is werelderfgoed en domineert de Brugse Markt. Dat beseft ook schepen voor Patrimoniumbeheer Minou Esquenet (CD&V). “Dit eeuwenoude gebouw vraagt natuurlijk blijvende zorg. Daarom hebben we het Brusselse ontwerpteam van Origin Architecture & Engineering aangesteld voor een grondige renovatie van het Belfort. Vooral de toestand van de toren is de jongste jaren erg verslechterd.”

Studie

Het ontwerpteam start later deze maand met een studie, die tegen september klaar moet zijn. “Zoals iedereen kan zien, staat het gebouw behoorlijk scheef”, zegt Charlotte Nys, gedelegeerd bestuurder van Origin. “We gaan bekijken of dit een impact heeft op de stabiliteit. Daarnaast bekijken we ook hoe we de functionaliteit kunnen verhogen. Nu zijn er bijvoorbeeld nog heel lange wachtrijen voor het torenbezoek. Dit kan wellicht beter georganiseerd worden, mits een betere ontsluiting van de toren en een andere inrichting van het onthaal.”

“Het is dus niet louter een opdracht waar enkel stenen gereinigd en hersteld worden, maar ook het moment om na te denken over andere verbeteringswerken”, vult schepen Minou Esquenet aan. “Het bureau maakt tot slot ook concrete uitvoeringsdossiers van de verschillende restauratiefases. Wellicht starten we met de toren, om het gebouw verder gefaseerd aan te pakken.”

Energie besparen

Er wordt ook gedacht aan energiebesparende maatregelen. Het is immers geen geheim dat zeker de grote hallen op de eerste verdieping, De Pickeryzaal en de Rodenbachzaal, heel moeilijk te verwarmen zijn door het hoge, houten dakgebinte. Het stadsbestuur denkt ook aan verbeteringswerken op vlak van toegankelijkheid. Voor rolstoelgebruikers zijn de verdiepingen van het complex nu nauwelijks of niet te bereiken. Er is wel een liftje om goederen naar boven te brengen, maar dat heeft zijn beste tijd gehad. Voorts wordt er gedacht aan het opfrissen van de inkom en het in het algemeen verhogen van de functionaliteit. De zalen worden immers ook verhuurd voor evenementen. Zo zou er bijkomend sanitair komen, zodat drie zalen onafhankelijk kunnen verhuurd worden in plaats van momenteel slechts twee.

De laatste grote restauratiecampagne van de buitengevels en de toren dateert intussen al uit 1969-1975. Het gebinte van de hallenzalen werd in 1981 gerestaureerd. Over de precieze timing van de werken zal het stadsbestuur later nog communiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier