Belfort brandde al drie keer

Tijdens de Reiefeesten dachten vele Bruggelingen dat het Belfort echt in brand stond. © michel vanneuville
Stefan Vankerkhoven

Onze eeuwenoude kerken en historische gebouwen mogen ondertussen wel brandveilig zijn, het was ooit anders. De toren van het Belfort brandde in de loop der eeuwen al drie keer af, de Sint-Salvatorskathedraal werd al vier keer door brand geteisterd en het stadhuis viel al twee keer ten prooi aan de vlammen.

Tijdens de ‘Moerlemaaie’-opstand in 1280 staken woedende ambachtslieden de houten spits van de Halletoren in brand, waardoor alle oudere stadsrekeningen in de vlammen opgingen. Het Belfort had toen ook nog een administratieve functie, pas later werd er een apart stadhuis op de Burg gebouwd. In 1493 teisterde een blikseminslag de gotische torenspits, met beeld van Sint-Michiel, waardoor niet alleen de toren maar ook de stadsklokken afbrandden. In 1741 volgde een nieuwe brand van de torenspits. Het huidige uitzicht van het Belfort, met neogotische kroonafwerking, dateert uit 1822. De deels in 1753 herstelde torenspits werd toen verwijderd.

Heropbouw?

Bruggeling Alex Calmeyn ijvert voor een heropbouw van de afgebrande toren. “De Notre-Dame in Parijs stond maandagnacht nog te gloeien in de as en er werd al gesproken over de heropbouw. Immense kapitalen worden daartoe vrijgemaakt en toegezegd. Waarom hebben wij die afgebrande torenspits nooit heropgebouwd? En de afgebroken Sint-Donaaskathedraal op de Burg evenmin? De smeulende Notre-Dame houdt ook Brugge een spiegel voor.”

Toen de brand in het Belfort werd nagespeeld, kreeg de brandweer 500 oproepen binnen

Tijdens de voorlopig laatste editie van de Brugse Reiefeesten in de zomer van 2013 werd de brand van 1741 nagespeeld. Via een ingenieus klank- en lichtspel in de klokkentoren leek het alsof het Belfort opnieuw in lichterlaaie stond. “De politie en de brandweer hebben toen 500 oproepen gekregen van ongeruste Bruggelingen die een brand in de Halletoren wilden melden. Cynisch genoeg woedde diezelfde nacht een echte, zware brand in hotel ‘t Putje op ‘t Zand”, herinnert Francis Vandendorpe zich, zaakvoerder van Xanto dat het lichtproject voor de Reifeesten realiseerde.

Kathedraal

De Sint-Salvatorskathedraal werd in de loop der eeuwen vier keer door de vlammen geteisterd: de kleine parochiekerk in 1116, de grote romaanse kerk in 1166, de gothische kerk in 1358 en 1839. Na die laatste brand kreeg de kathedraal een hogere bovenbouw in neoromaase stijl, pas in 1871 werd ze bekroond met een spits.

Het stadhuis van Brugge werd in 1887 en in 1946 gedeeltelijk door brand verwoest. De eerste keer werd het interieur zwaar vernield, de tweede keer stond de rechtervleugel van de gotische zaal in lichterlaaie. De Brugse brandweer slaagde erin de schade te beperken en kreeg hiervoor hulp van de pompiers van de Gistfabriek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier