Beleef Erfgoeddag in Wingene met een spannend moordspel

Schepenen Jens Danneels en Brecht Warnez testen het moordspel uit.© foto Nele
Schepenen Jens Danneels en Brecht Warnez testen het moordspel uit.© foto Nele
Redactie KW

Erfgoeddag wordt dit jaar heel bijzonder. Met ‘De Nacht’ als thema lanceert gemeente Wingene een moordspel dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Via de Erfgoedapp kan het gespeeld worden.

Erfgoeddag vindt plaats tijdens het weekend van 24 en 25 april. Door corona koos men voor een digitaal alternatief. Via de Erfgoedapp is dit alternatief haalbaar en uitdagend. Deze app is een product van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “Om cultureel erfgoed laagdrempelig en voor alle leeftijden toegankelijk te maken is de gratis Erfgoedapp een belangrijk hulpmiddel”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Cultuur.

De app laat toe om zakelijke informatie op een speelse wijze aan te bieden. “In onze gemeente combineren we erfgoedinformatie met een speurtocht, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit 1909.”

Moordzaak oplossen

De heemkundige kring Ons Wingene dook in de archieven en haalde een moordzaak uit 1909 naar boven. Op zondag 3 oktober van dat jaar ontdekte ene Hector in zijn woning in de Oude Bruggestraat het levenloze lichaam van zijn vrouw Pharaïlde. De jonge vrouw werd brutaal om het leven gebracht. “In het Erfgoedspel 1909 gaan de deelnemers op zoek naar de juiste antwoorden om de moordzaak op te helderen”, vult Jens Danneels, schepen van Toerisme en Recreatie, aan. “Tijdens je wandeling schrap je computergewijs de foute items weg. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en ontdek je wie de schuldige is en waarom, hoe en waar de moord werd gepleegd.”

De Erfgoedapp kan gedownload worden op de smartphone en vanaf zondag 24 april kan het moordonderzoek gestart worden. De wandeling begint op de markt van Wingene. Tijdens de wandeling krijg je via de app alle nodige informatie en leer je iets bij over het culturele erfgoed. De tocht is 2,5 kilometer lang en gratis toegankelijk. Het spel blijft lange tijd beschikbaar zodat iedereen het kan spelen. Meer informatie over wat er zich in 1909 precies heeft afgespeeld, is te vinden op www.wingene.be/erfgoedspel1909 . (NS)

Info app: www.erfgoedapp.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.