Belangstelling hoogdag vijfdaagse zomerkermis blijft dalen: Zotte Maandag verliest zijn charme

Het optreden van Sam Gooris tijdens Zotte Maandag zorgde voor een bomvol Sint-Maartensplein. © LVW
Redactie KW

Zotte Maandag is met haar braderie normaliter dé hoogdag van de vijfdaagse zomerkermis in de Tabaksstad. De laatste jaren is er steeds minder belangstelling voor de braderie. De toekomst van Zotte Maandag wordt in vraag gesteld.

De meningen van de kermisvierders en handelaars zijn alvast verdeeld. Toegegeven: Wervik heeft al beter weer gehad tijdens haar zomerkermis. Het was niet bepaald terrasweer en dat was duidelijk te merken op de terrassen van het Sint-Maartensplein. Enkel tijdens de optredens van maandagavond, met Sam Gooris en partyband Starshifters, zaten de terrassen in hartje Wervik goed vol.

Vanessa Neyrinck van het Braderiecomité geeft toe dat de vele lege plekken in de centrumstraten al jarenlang een probleem vormen. Vele rommelmarkters moeten op maandag werken en in Wervik verdwijnen er winkels wat er het niet makkelijker op maakt”, zegt Vanessa. “We roeien met de riemen die we hebben. We proberen elk jaar een zo attractief programma samen te stellen en het is onze bedoeling om telkens een Vlaamse zanger vast te leggen. Sam Gooris is nog te betalen. Een grote naam naar Wervik halen is financieel onmogelijk. We stellen ook vast dat vele jonge gezinnen gaan werken. Voor Zotte Maandag nemen ze geen verlof meer.”

Stemmen gaan op om Zotte Maandag af te schaffen en de festiviteiten te concentreren op zaterdag en zondag. “Zotte maandag afschaffen is breken met een oeroude traditie”, repliceert burgemeester Youro Casier. “Een zomerkermis zonder Zotte Maandag is ondenkbaar. Dit kunnen we niet maken”, aldus Casier.

“Foorkramers het slachtoffer van oplichters”

Niet alleen verdwijnen er winkels in Wervik, ook enkele horecazaken op het Sint-Maartensplein verdwenen. Café t’ Vervolg en restaurant Savatte waren dit jaar niet meer van de partij met een terras op het Sint-Maartensplein. Voetbalclub Eendracht Wervik en frituur Bolero namen hun plaats in. We hoorden tevens van enkele cafébazen dat het drankverbruik heel wat minder was dan vorig jaar. Misschien had het minder goede weer daar mee te maken. Feit is dat Zotte Maandag heel wat van haar charmes heeft verloren en de toekomst zal uitwijzen of er een grondige “update” moet komen.

Vermelden we nog dat een viertal foorkramers zaterdagavond het slachtoffer werden van oplichters die met valse briefjes van 50 euro betaalden. Onder meer de uitbaters van een frituur werden opgelicht. De politie werd verwittigd, maar de vogels waren gaan vliegen. “Het gaat om een kroostrijke familie van Noord-Afrikaanse afkomst die gekend is bij het gerecht”, vertelt een foorkramer die al eerder de familie aan het werk zag.

De man ziet liever zijn naam niet in de krant. “Ze zetten onder meer hun kinderen in om te betalen met valse briefjes. Via Facebook verwittigen we onze collega’s foorkramers wanneer die familie ook op andere kermissen haar slag slaat. Het is frustrerend als we dan te weten komen dat die gasten ongemoeid worden gelaten. Vroeg of laat nemen we het heft in eigen handen”, aldus de foorkramer die reeds vele jaren in Wervik van de partij is.

(LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier