Belangrijke paasdagen in het verschiet in Mesen: uitkijktoren opent in 2021, buurthuis in 2022

Het worden zowel in 2021 als 2022 belangrijke paasdagen in Mesen. Volgend jaar wordt de uitkijktoren op de Sint-Niklaaskerk geopend en met Pasen 2022 volgt dan de opening van het buurthuis.

© EF

Op de gemeenteraad van maandag 19 oktober kwam architect Alex Demeyere tekst en uitleg geven bij de werken aan de Sint-Niklaaskerk. De kerk wordt omgebouwd tot toeristische attractie. Zo krijgt de toren van 45 meter hoog een panoramisch uitzicht van 360 graden, uniek voor de Westhoek. De werken startten in de maand februari en werden recent stilgelegd nadat de aannemer opmerkte dat de houten staanders volledig rot waren. De architect liet ondertussen één van de houten staanders herstellen door het aanbrengen van epoxymortel.

“Daardoor zal de constructie nog sterker zijn dan met de houten staanders. De aannemer hield alle werkuren en benodigde materialen van het herstel van die éne staander bij en berekende dat de kostprijs. Dit werd ondertussen verrekend naar alle staanders zodat de meerkost die tot meer dan 50 procent van de inschrijvingsprijs bedraagt, kan overgemaakt worden aan de stad.”

Burgemeester Evrard verduidelijkte het financiële gat te zullen en te kunnen dichtrijden. “Daaromtrent heb ik deze week nog een onderhoud met de bevoegde ministeries.”

Buurthuis voor alle Mesenaars

Begin volgend jaar wordt aan de Ketelstraat in Mesen, naast het CADO gestart met de bouw van een buurthuis. “Op die manier krijgt de verloren hoek in onze stad opnieuw een sociale functie,” weet burgemeester Evrard die de ontmoetingsplaats voor alle Mesenaars hoopt te openen met Pasen 2021. Het zijn de bevoegde schepen voor sport, jeugd en cultuur en senioren die de invulling van het buurthuis zullen bepalen. Burgemeester Evrard denkt alvast mee.

“De ligging naast het Collectieve Autonome Dagopvang voor Ouderen moet voor een interactie zorgen tussen de gebruikers van het buurthuis en de mensen van het CADO. Waarom zouden er bijvoorbeeld samen geen pannenkoeken kunnen gebakken worden ?”

In het buurthuis worden alle faciliteiten om te koken voorzien. Ook sportactiviteiten als zumba zullen er kunnen plaatsvinden. Het buurthuis ligt centraal tussen de Klaprozenwijk en de Vredeswijk. Nu al is een pad voorzien vanuit de Vredeswijk naar de Ketelstraat.

Optimale verbinding voorzien

“We kijken uit om de verbinding vanuit de andere wijk ook optimaal te maken.” Het Cado Mesen opende de deuren op 2 oktober 2017. Het Cado wil senioren en mensen met een beperking samen brengen en hen zolang mogelijk thuis laten wonen. Zij kunnen in het dagverzorgingscentrum een warme maaltijd genieten en de nodige hygiënische bijstand krijgen van gediplomeerde verzorgenden.” (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.