Bel-Fordsite is goed voor 71 appartementen verspreid over drie woonzones in Roeselare

Een zicht op Bel-Ford met links het Cyper appartmentsblok en rechts het Mane gebouw. Je ziet ook de doorsteek naar het Crefius kantoorgebouw achteraan. © (gf)
Redactie KW

Nu gaapt er nog een gigantische put tussen de Sint-Amandsstraat, de H. Consciencestraat en de Wortelstraat. Binnen afzienbare tijd komt daar echter een mooie kantoren- en woonzone. Deze Bel-Fordsite wordt ongetwijfeld een van de blikvangers van de stad.

De Bel-Ford site, in de volksmond beter bekend als de Proximus-, Belgacom- of RTT-site, wordt een duurzaam woonproject in het hart van de stad. Omzoomd door de Wortelstraat, Hendrik Consciencetraat en Sint-Amandsstraat wordt een groen, rustig wooneiland gecreëerd van waaruit de bewoners directe toegang hebben tot alle faciliteiten van het stadscentrum.

De naam Bel-Ford verwijst met ‘Bel’ uiteraard naar het vroegere Belgacom en ‘Ford’ betekent doorwaadbaar wat deze site probeert te zijn met een groene doorsteek. Tenslotte verwijst Bel-Ford ook naar het belfort dat eveneens in het Roeselaarse stadscentrum stond.

Huzarenstukje

“Dit is inderdaad een uniek project”, begint Frank Deceuninck (Kern Development bvba) die samen met Lafaut Project Development uit Pittem de projectontwikkeling doet van de site. “Het begon al in 2017 toen ik mij als kleinere ontwikkelaar kon wringen tussen grote spelers, alle procedures kon doorlopen en een bod mocht uitbrengen. En ik heb die veldslag gewonnen en de site kunnen kopen. Maar dan begint het pas, hé! Ik heb dan een partner gezocht en gevonden in Lafaut Project Development en we zijn van start gegaan. De rode draad in het hele verhaal is eigenlijk Roeselare: we zijn Roeselarenaars die op een zeer mooie locatie in Roeselare een zeer mooi wooncomplex zullen bouwen voor Roeselarenaars … en ook niet-Roeselarenaars uiteraard (lacht).”

“Vervolgens hebben we samengezeten met het Roeselaarse stadsbestuur om te bespreken wat onze plannen waren en waar die moesten bijgestuurd worden. Dat was een zeer positieve en vruchtbare samenwerking en de mensen van de stad zijn eveneens overtuigd dat de Bel-Ford site een meerwaarde zal betekenen voor Roeselare.”

“De afbraak van de vroegere Belgacom-site alleen al was een echt huzarenstukje. De hoeveelheid beton en ijzer die hier uit de grond is gehaald, is fenomenaal. Dan heeft men een gigantische put gegraven die tot niveau -2 diep is. Er komen immers 200 parkeerplaatsen waarvan er 110 voorzien zijn voor het Crefius Roeselare-kantoorgebouw. Van die 110 zijn er 28 parkeerplaatsen voor klanten.”

Men is in de gigantische put bezig met het plateau af te werken waar dan het Crefius kantoorgebouw komt.
Men is in de gigantische put bezig met het plateau af te werken waar dan het Crefius kantoorgebouw komt.© Stefaan Beel

“Ook die put graven tot niveau -2 was niet zo eenvoudig want Roeselare heeft een moeilijke ondergrond door de Mandel en haar vele vertakkingen. Er zit hier water genoeg in de grond. Aannemer Jan de Nul voorziet daarom een ‘soilmix-wand’ die 15,5 meter diep gaat en die het water niet doorlaat.”

“Ander probleem op de site is het ‘atroposgebouw’ zoals de mensen van Proximus dat gebouwtje langs de Sint-Amandsstraat noemen. We hebben dat gebouw niet kunnen kopen want daarin zit heel veel elektronica van Proximus voor de regio. We moeten dus zorgen dat dit ‘atroposgebouw’ ingekapseld wordt in het project. En we mogen niets vastmaken aan de gevel van dat gebouw en er op een bepaald aantal meters vanaf blijven.”

Drie reuzennamen

“Het is de bedoeling dat we in augustus na het bouwverlof zouden starten met de bouw van de Crefiuskantoren die langs de Sint-Amandsstraat komen. Door de coronacrisis kan dat misschien iets later zijn maar we hopen toch dat de impact minimaal is. Wanneer dat gebeurd is, begint aannemer Jan De Nul dan met de bouw van 71 appartementen in drie totaal verschillende woonzones. Die appartementsblokken hebben we trouwens genoemd naar Roeselaarse reuzen en dat is uiteraard ook geen toeval. In Cyper komen er 40 appartementen die uitkomen in de Wortelstraat. Op het gelijkvloers zijn de appartementen voorzien van aangename tuintjes en op de verdiepingen zijn er ruime terrassen. In Mane aan de Hendrik Consciencestraat komen 19 woonunits. De ruime terrassen zijn zeer gunstig zuidwest gericht. Deze loggia of inpandige terrassen bieden beschutting en privacy en vormen door hun structuur een echte verlenging van de woning. Bovenaan is er een penthouse met zeer ruim terras. Zonnekin tenslotte is gelegen in het rustige binnengebied van Bel-Ford en bevat slechts twaalf appartementen. Elk appartement heeft een leefruimte met ruim terras en is gunstig naar het zuidwesten georiënteerd. De hoekterrassen zijn opengewerkt waardoor het licht ook makkelijk zijwaarts binnenvalt.”

Geen parkeerproblemen

“Wat ook speciaal is aan Bel-Ford is de doorsteek die zal mogelijk zijn van de Consciencestraat naar de Sint-Amandsstraat. Die brengt de wandelaar door een binnentuin die voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dit wordt een nieuw, aangenaam wandelpad dat twee straten met elkaar zal verbinden en tussen de drie appartementsblokken en het Crefiuskantoor zal lopen.”

“De hoeveelheid beton en ijzer die hier uit de grond is gehaald, is fenomenaal”

“De Bel-Ford site zal aangesloten worden op het warmtenet en parkeerproblemen zullen er ook niet zijn. Zoals gezegd komen er 200 parkeerplaatsen waarvan iets meer dan de helft voor de Crefius-werknemers en hun klanten en is er voor ieder appartement eveneens een parkeerplaats voorzien. Het is de groep CAAN Architecten die stijlvolle ontwerpen heeft getekend en hierbij rekening heeft gehouden met onze wensen en die van de specialisten van het stadhuis.”

“Zoals gezegd lopen we een beetje achterop door de coronacrisis en door de afbraakwerken die iets langer duurden dan verwacht. Maar we hopen toch dat het Crefiuskantoorgebouw volledig klaar is tegen het zomerverlof van 2021 en dat de appartementen casco opgeleverd worden tegen eind 2021. De eigenaars kunnen die dan afwerken volgens hun eigen wensen. En de vier makelaars die weldra zullen starten met de promotie en verkoop zijn ook Roeselaars of uit de onmiddellijke omgeving. Je ziet, de rode draad is Roeselare (lacht)”, besluit Frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier