Beklaagden vragen vrijspraak in proces rond dodelijk ongeval met torenkraan

© belga
Redactie KW

In de rechtbank van Veurne is het proces gestart rond het ongeval met een omgewaaide torenkraan in Nieuwpoort. Op 27 december 2017 viel daarbij één dodelijk slachtoffer. De zaakvoerder en twee werknemers die zich moeten verantwoorden zullen, net als het bedrijf zelf, de vrijspraak vragen. De weduwnaar van Sonja Schepens wilde enkel bij monde van zijn advocaat reageren. “Het belangrijkste is dat dit hoofdstuk zo snel mogelijk kan afgesloten worden.”

De inleidende zitting vrijdagochtend maakte al meteen duidelijk dat het alles behalve een eenvoudig proces zal worden. De zaak werd na veel gediscussieer uitgesteld naar 24 april. Het enige dat écht vast staat, is dat het proces zal uitdraaien op een technische discussie. Zo hebben de advocaten van de beklaagden vragen bij het deskundigenverslag en stelden ze een eigen professor aan die gespecialiseerd is in de materie. Wellicht willen ze hem laten oproepen als getuige om zijn bevinden uiteen te zetten.

Beklaagden vragen vrijspraak in proces rond dodelijk ongeval met torenkraan
© BELGA

Hoofdstuk afsluiten

Op deze foto staat in het midden Abel Vallaeys. Hij is de weduwnaar van Sonja Schepens, het slachtoffer van de omgevallen torenkraan. Naast Abel Vallaeys zie je nog twee vrienden van hem.
Op deze foto staat in het midden Abel Vallaeys. Hij is de weduwnaar van Sonja Schepens, het slachtoffer van de omgevallen torenkraan. Naast Abel Vallaeys zie je nog twee vrienden van hem.© MM

Bijna twee jaar na de feiten is er dus nog steeds geen duidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid draagt.

In de zaak zijn een veertigtal benadeelden, hoofdzakelijk mensen die materiële schade opliepen of hun wagen zagen vernield worden door het puin. De beklaagden – de zaakvoerder van Neremat uit Izegem, het bedrijf zelf en twee werknemers – gaan alvast vol voor de vrijspraak, zo blijkt uit het relaas van hun advocaten. “Onze experten tonen voldoende argumenten die mogelijks daartoe zullen leiden”, zegt Koen Lips, die het bedrijf vertegenwoordigd.

Op 24 april zal de zaak behandeld worden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier