Bekerstunt Mandel United moet nasmaak van de fusie wegspoelen

Bestuursleden Bob Callens en Mario David (links), centraal wat supporters en rechts Tom Raes, Jasper Beyens, T2 Kurt Berton en Nicolas Mulliez genieten na van de bekerstunt. © (Foto Frank)
Wouter Vander Stricht

KFC Mandel United deed van zich spreken door eersteklasser Waasland Beveren uit te schakelen. Sinds KFC Izegem en OMS Ingelmunster de krachten bundelden, gaat het sportief eigenlijk voor de wind.

Een sportief hoogtepunt. Zoveel is zeker. Je als ploeg uit tweede amateurklasse na eerste klasse A en B en eerste amateurklasse, het vierde niveau in het Belgische voetballandschap bij de laatste 16 ploegen scharen is een stunt van formaat. Donderdagavond na het ter perse gaan van deze krant en na de wedstrijd tussen Anderlecht en Union ging Mandel United de trommel in. En dit keer is de kans op een absolute klepper nog groter. Toen de fusieclub, voluit KFC Mandel United Izegem-Ingelmunster aan Waasland-Beveren, jawel ook al een fusieclub werd gekoppeld in de 1/16 finale was her en der wat ontgoocheling te bespueren. Geen topaffiche en op verplaatsing moet je al serieus stunten.

In een reportage die vorige week in deze krant verscheen, blikten we al even terug op de roemrijke periode van KFC Izegem. In het seizoen 1978-1979, dus exact 40 jaar geleden, schakelde KFCI ei zo na het SK Beveren van Jean-Marie Pfaff uit. Dat Beveren zou dat seizoen kampioen spelen. Maar ook bij KSV Ingelmunster schreven ze bekergeschiedenis. In oktober 1999, dus dik 20 jaar later, schakelde KSV Ingelmunster – toen een tweedeklasser – het grote RSC Anderlecht uit. Met Zetterberg, Bassegio en Scifo op het middenveld, Koller en Radzinski voorin… een ploeg die toen internationaal hoge ogen gooide. En Deschacht speelde toen bij KSV Ingelmunster, Bart Deschacht welteverstaan.

Om maar te zeggen dat in de geschiedenis van de beide ploegen die nu samen verworden zijn tot KFC Mandel United al wat bekerhistorie geschreven is.

Accommodatie Ingelmunster

Maar zoals elke fusieclub mag ervaren, is het niet altijd makkelijk om de achterban en entourage van twee verenigingen, die voorheen eigenlijk zowat elkaars concurrenten waren, samen te laten smelten. In het geval van Mandel United kwam daar nog bij dat Xavier Vanhonsebrouck de club verliet. Hij lag nochtans mee aan de basis van de fusie die met veel bombarie in het Bierkasteel werd gepresenteerd, maar kon zich uiteindelijk niet vinden in de weg die de club op wou. KFC Mandel United zal na dit seizoen Ingelmunster verlaten en in het nieuwe Izegemse sportstadion gaan spelen, toch met het eerste elftal. En dat zag Vanhonsebrouck niet zitten, al zullen er ook wel nog andere zaken meegespeeld hebben. Nu oogt het bestuur tamelijk Izegems, maar niettemin blijft men in datzelfde bestuur er op hameren dat de inbreng van Ingelmunster even belangrijk is. “Op onze thuiswedstrijden zien we nog veel Ingelmunsternaars, het doet ook deugd dat er veel meereisden naar Beveren”, redeneert voorzitter Paul Seynaeve. Ook bij de jeugd lopen nog heel wat Ingelmunsterse jongetjes rond. Maar zoals bij elke fusie beschouwt een deel van de club het andere deel als aangetrouwde familie in een voor sommigen gedwongen huwelijk.

Maar voorzitter Paul Seynaeve, die volgens de originele plannen eigenlijk het stokje al had moeten doorgeven aan Xavier Vanhonsebrouck, blijft een vurig pleitbezorger van de fusie. “Het doet ons vooral deugd dat zowat 200 fans de trip naar Beveren maakten. Dat bewijst dat het clubgevoel groeiende is. Dat na het afhaken van Xavier Vanhonsebrouck een deel van zijn entourage achterwege is gebleven, dat kunnen we perfect plaatsen. Maar we willen zeker onze binding met Ingelmunster niet kwijt. We werken nog het hele seizoen af in het gemeentelijk sportstadion en ook naar volgend jaar toe hopen we daar ook tot een akkoord te komen.”

Eerst moeten er nog gemeenteraadsverkiezingen komen. In Izegem zette men nu al een overeenkomst met de club op papier, de Ingelmunsterse burgemeester Kurt Windels wilde de stembusgang afwachten en het beleid van de komende bewindsploeg niet hypothekeren. Maar het is een publiek geheim dat er in Ingelmunster al plannen zijn om straks weer met een eigen ploeg te beginnen. Grote struikelblok voor Mandel United is de goed draaiende jeugdwerking met bijna 600 spelers die de Ingelmunsterse accommodatie van doen heeft om de werking te kunnen blijven garanderen. Maar eerst nog wat nagenieten van de bekerstunt.

Uitbating sportstadion op het spel

Volgend seizoen komt het eerste elftal van Mandel United naar het nieuwe sportstadion in Izegem spelen. Maar ondertussen is de club nog niet zeker of het de bijhorende kantine mag uitbaten.

Vrijdag 14 september werd het sportstadion officieel geopend, maar eigenlijk is het grotendeels al een tijdje in gebruik. Maar een belangrijke knoop moet nog doorgehakt worden. Wie mag de bijhorende kantine uitbaten? In principe komen daarvoor enkel de gebruikers van het stadion in aanmerking. Gezien de Tribes (American Football) en Flac (atletiek) samen de oude Flac-kantine aan het uitbreiden zijn, blijven enkel de turn- en voetbalclub over als serieuze gegadigden. Tegen maandag 8 oktober moeten alle kandidaturen binnen zijn bij Farys. De beslissing van Farys in dit dossier moet dan nog bekrachtigd worden door het Izegemse schepencollege.

Het is trouwens Brouwerij Alken Maes die het contract binnensleepte, drankenhandel Rosseel zal de leveringen doen en ondertussen is David & Ehrig de inrichting aan het doen. “Dat staat los van mijn engagement bij Mandel United”, aldus Mario David. “Wij richten heel wat zaken voor hen in.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.