Bekende topjockey en trainer Rik Depuydt verliest strijd tegen kanker

Rik Depuydt met zijn zoon Kristof en het toppaard Larimon in september vorig jaar. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De geliefde jockey en paardentrainer Rik Depuydt heeft donderdagavond 14 mei de moedige strijd tegen kanker verloren. Hij werd zestig jaar. “Mijn vader was een monument in de paardensportwereld”, zegt zijn zoon Kristof.

Sinds begin 2019 streed Rik Depuydt uit Gits tegen dikkedarm- en buikvlieskanker. Donderdagavond 14 mei moest hij echter de strijd staken. Hij werd amper zestig jaar.

De man is sinds zijn 14de actief in de paardenwereld en kan flink wat eremetaal voorleggen. In 2015, 2016 en 2018 werd hij Belgisch kampioen bij de drivers (wedstrijden met sulky’s, red.), won ook drie keer op de hippodroom van Biarritz in Zuid-Frankrijk en kwam in zijn hele carrière bijna 4.000 keer als eerste over de streep.

Papa woog op het einde nog hoop en al 40 kilo. Zijn lichaam was gewoon óp – zoon Kristof Depuydt

“Mijn vader was een monument in de paardensportwereld”, reageert zijn enige zoon Kristof (37). “Zijn palmares als jockey is indrukwekkend en ook als trainer kan hij enorm veel adelbrieven voorleggen. Tot eind 2018 was er geen vuiltje aan de lucht. Op kerstavond 2018 won hij in Bergen nog drie wedstrijden, maar kort daarna kreeg hij last van hevige pijn in de buik. “Op 26 december liet hij zich uitgebreid onderzoeken en op 18 januari kreeg papa het loodzware verdict te horen: dikkedarmkanker met uitzaaiingen in het buikvlies. Onze wereld stond toen stil, maar papa besloot om te vechten. En dat heeft hij keihard gedaan.”

Nog afscheid kunnen nemen

Anderhalf jaar later moet Rik toch de duimen leggen voor de zware ziekte. “Hij heeft zich al die tijd erg sterk gehouden en wilde niet opgeven, maar we zagen papa beetje bij beetje achteruit gaan. De laatste week ging het plots erg snel. Het is doodjammer dat we hem zo vroeg moeten afgeven, maar ergens zijn we ook opgelucht dat papa nu niet meer moet lijden. De pijn moet ondraaglijk geweest zijn. Hij woog hoop en al nog veertig kilo. Zijn lichaam was helemaal óp.”

Het is doodjammer dat we papa zo vroeg moeten afgeven, maar we zijn ook opgelucht dat hij niet meer moet lijden. De pijn moet ondraaglijk geweest zijn – zoon Kristof Depuydt

De familie heeft wel nog afscheid kunnen nemen van Rik. “Papa was volledig bij bewustzijn en we hebben nog met elkaar kunnen spreken. Die momenten zullen we blijven koesteren.”

Rik Depuydt met zijn zoon Kristof en het toppaard Larimon in september vorig jaar.
Rik Depuydt met zijn zoon Kristof en het toppaard Larimon in september vorig jaar.© JOKE COUVREUR

Kristof heeft de activiteiten van zijn vader ondertussen overgenomen. “Ik had mijn eigen stal in Kortemark, maar heb die met die van mijn vader samengevoegd. Mijn papa laat grote schoenen achter om te vullen, maar ik zal hem trots maken. Zijn levenswerk zet ik nu verder. Hij heeft me alles geleerd.”

De familie wordt nu bedolven onder de steunbetuigingen uit de paardenwereld. “Dat doet wel deugd, want het bewijst hoe graag gezien papa was. Alleen jammer dat hij ze niet allemaal zelf kan lezen.”

Rik Depuydt laat naast zijn zoon Kristof ook zijn schoondochter Nathalie Robberecht en zijn twee kleinkinderen Guess (11) en Faye (21) achter. Zijn echtgenote Carine De Soete was al die jaren zijn grote steun en toeverlaat.

Er wordt dinsdag, omwille van de coronamaatregelen, in beperkte kring afscheid genomen van Rik.

In september getuigde Rik Depuydt in De Krant van West-Vlaanderen nog over zijn strijd tegen kanker. Lees het interview hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier