Bekende Roeselarenaar Serge Gobin herstelt van openhartchirurgie: “Klaar voor nog 30 jaar”

Serge Gobin revalideert na een openhartoperatie. (foto PMO)
Peter Soete

Serge Gobin heeft geluk gehad. De geboren Roeselarenaar die in Oostende woont, onderging enkele weken geleden een openhartoperatie in AZ Delta. Die ingreep is uitstekend verlopen en Serge Gobin 3.0 is klaar voor de komende jaren.

Serge Gobin heeft al enkele ingrepen aan zijn hart achter de rug. In 2003 werden er twee stents geplaatst en in 2011 nog één. In januari 2017 ondervond Serge Gobin tijdens een shoppingnamiddag in Roeselare plots een hevige druk in de borstkas en na onderzoek werden nog twee stents geplaatst op de vertakkingen van de kroonslagader. Een maand geleden was echter een meer ingrijpende operatie aan het hart noodzakelijk.

“Het afgelopen half jaar kreeg ik nu en dan weer een beetje druk op de borst maar dat was niet alarmerend genoeg om naar de dokter te stappen. Toen ik voor een vriend een afspraak maakte bij dokter Dujardin, mijn Roeselaarse cardioloog, en die vriend plots verhinderd was, besliste ik om in zijn plaats op controle te gaan in AZ Delta. Dokter Dujardin wou graag een coronair onderzoek doen en tijdens dat onderzoek stelde hij vast dat het laatste stuk van de kransslagader ook dichtslibde. Een openhartoperatie bleek dringend nodig. Dat was toch even verschieten. De hartchirurg heeft op 10 september twee overbruggingen uitgevoerd. Ik heb schrik gehad, ja. Men legt toch je hart even stil tijdens dergelijke operatie. En wat men je ook vertelt om je gerust te stellen, je denkt toch onvermijdelijk ‘wat als ze je hart niet meer opgestart krijgen’. Er is een incisie van 24 cm gedaan en het borstbeen werd doorgezaagd. Tijdens de operatie liep ik een longontsteking op maar daar ben ik goed van hersteld.”

Negen kilo vermagerd

“Ook de revalidatie na de hartchirurgie verloopt voorspoedig. Gelukkig was mijn conditie uitstekend voor de operatie. Ik speelde twee à drie keer per week padel of tennis en was echt fit. Vier dagen na de operatie kon ik al 24 trappen opstappen en na zes dagen mocht ik het ziekenhuis verlaten. Ik kon nadien wel enkele dagen bij mijn broer verblijven en dat was echt een zegen. Alles in je eentje beredderen, zou toch een beetje te moeilijk geweest zijn. Ik ben wel negen kilo vermagerd in twaalf dagen na de operatie en vanwege de intubatie duurde het een tijdje vooraleer ik weer normaal kon praten. In het begin kwam er niet veel uit (lacht). En uiteraard is het harnas dat ik nu draag en moet dichttrekken als ik hoest, ook niet bepaald een leuke bedoening. Maar ook dat zal verdwijnen.”

“Ik heb mijn zoon al gezegd dat het stilaan tijd wordt om zich te laten controleren”

“Mijn hartproblemen zijn erfelijk. Ik heb altijd veel gesport, gezond geleefd en nooit gerookt. Mijn pa heeft hartaanvallen en overbruggingen gehad, mijn grootvader had ook hartproblemen en mijn broer en zus ook al. Ik heb mijn zoon Gilles al gezegd dat het stilaan tijd wordt dat hij zich ook op geregelde tijdstippen laat controleren.”

Italiaans event

“De dokters hebben mij verteld dat ik het de eerste weken een beetje rustig aan moet doen. Ik mag vier weken niet met de wagen rijden en mag zes weken niet werken. Met pensioen? Ja, het klopt dat ik je dat heb verteld. Maar niets doen, lukt niet voor mij, ik word zot. Het eventbedrijf Look i Like heeft verleden jaar mijn organisaties overgenomen maar ik blijf zeker nog een drietal jaren meewerken. Ik heb nog een digitale campagne uitgewerkt voor de Oostende Awards net voor ik in het ziekenhuis belandde. Dat was zeer vreemd voor mij: het was de allereerste keer in mijn leven dat ik een evenement niet zelf kon bijwonen wegens ziekte.”

“De zesde editie van Boulevard de Champagne gaat dit jaar niet door, het is bijna niet haalbaar om er een gemoedelijk feest van te maken. We zijn wel al gestart met de uitwerking van een volledig nieuwe productie: een Italiaans event. Met Pinksteren wordt het kasteel van Ooidonk het decor van alles wat Italië te bieden heeft aan de leuke dingen des levens: design, food and drinks, wagens, scooters, reizen … Het wordt hopelijk een zonovergoten evenement. Binnenkort kunnen we alles prijsgeven op een nieuwe persconferentie.”

“Je hoort het: ik denk nog niet aan uitbollen. De dokters hebben me verzekerd dat alles goed komt en ik ben er zelf van overtuigd dat ik vertrokken ben voor de volgende 30 jaar. Serge Gobin 3.0 is gelanceerd (lacht).”