Bekende Pittemnaar loopt zware hersenbloeding op na zinloos geweld: alle tips zijn welkom

Eén rake klap op het hoofd deed Davy Vandewalle en zijn familie in een nachtmerrie belanden. De geliefde Pittemnaar werd aan de voordeur van zijn eigen woning het slachtoffer van zinloos geweld en liep daarbij een zware hersenbloeding op. Wie de daders zijn, is nog onduidelijk. “We staan echt voor een raadsel”, zegt Davy’s zus Evy. “Mijn broer is de goedheid zelve. Hij zou geen vlieg kwaad doen.”

Davy Vandewalle, hier links met zijn zus Isabel, broer Laurens en zus Evy, gaat een lange revalidatie tegemoet. © gf

De feiten speelden zich zaterdagavond 13 april af aan de voordeur van Davy Vandewalles woonst langs de Tieltstraat in Pittem. De 39-jarige Pittemnaar had die dag genoten van het spektakel op de TAC Rally in Tielt en ging nadien bij vrienden thuis nog iets drinken. “Daar is hij om 22.45 uur richting huis vertrokken”, doet zijn Davy’s zus Evy (38) het verhaal. “Dat kunnen we uit camerabeelden afleiden. Amper zes minuten later – om 22.51 uur – kwam bij de politie een eerste oproep binnen.

Enkele steekwoorden

Aan zijn woning in de Tieltstraat – op een steenworp van café De Gilde – werd Davy door een of meerdere onbekenden aangevallen. “Maar het nieuws kregen we pas zondagochtend te horen. Onze mama, Marie Ann Samyn, ging iets na 10 uur langs bij Davy, maar vond het vreemd dat zijn auto er nog geparkeerd was. Davy werkt bij het Berlaarse transportbedrijf Sinex en maakt als vrachtwagenchauffeur vooral reizen richting Spanje en Portugal en moest die zondag opnieuw vertrekken. Net toen mama naar binnen wilde stappen, spraken Davy’s Poolse buren haar aan. Met enkele steekwoorden – gevecht, ambulance, mug – wist mama meteen dat er iets ergs gebeurd was.”

De Poolse buren van Davy vertelden mijn mama het nieuws. We wisten helemaal van niks – zus Evy Vandewalle

Evy belde meteen naar het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt. “We kregen te horen dat hij er inderdaad opgenomen was en toen zijn we meteen naar daar gesneld. Davy kwam erg verward over. Hij zweette hevig, had veel hoofdpijn. Ik had meteen door dat er iets grondigs fout zat. Aangezien mijn broer in het verleden al zes hersenoperaties heeft ondergaan, eiste ik een hersenscan. Ik wilde niets aan het toeval overlaten. We dachten eerst nog dat Davy een spontane hersenbloeding had opgelopen, maar het onderzoek wees uit dat hij een zware klap op het hoofd had gekregen. We wisten niet wat we hoorden.” Daags na het voorval werd Davy naar het UZ Gent overgebracht, waar hij eerder al behandeld was.

Twee fietsers gevlucht

De bloeding zorgde voor enorm veel druk op de hersenen en afgelopen dinsdag ging Davy onder het mes. “Zijn situatie ging immers achteruit: zijn linkerbeen en -arm kon hij steeds minder goed bewegen, dus moest er dringend ingegrepen worden.”

Aan zijn woning in de Tieltstraat - op een steenworp van café De Gilde - werd Davy door een of meerdere onbekenden aangevallen.
Aan zijn woning in de Tieltstraat – op een steenworp van café De Gilde – werd Davy door een of meerdere onbekenden aangevallen.© WME

Voor Davy’s familie is het hele verhaal een harde noot om kraken. “We zijn erg geschrokken door wat er gebeurd is. Davy is een doodbrave kerel. Hij probeert ook altijd te bemiddelen wanneer er een discussie ontstaat. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Dat maakt het hele verhaal ook zo absurd. We willen gewoon duidelijkheid en weten wie hier achter zit. Het onderzoek bij de politie loopt, maar alle tips kunnen helpen. Het enige wat zeker is, is dat net na de aanval twee fietsers zijn weggevlucht. Het is duidelijk dat zij hier iets mee te maken hebben, maar voorlopig tasten we nog in het duister om wie het gaat. Ofwel hebben zij Davy neergeslagen, ofwel kunnen ze erg kostbare informatie geven. Maar waarom is dit toch gebeurd? Dit verdient Davy niet. Hij was hoogstwaarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Met alle gevolgen van dien.”

Zwart gat

Davy zelf wacht sowieso een lange revalidatie. “Hij zal opnieuw moeten leren stappen en zich vooral niet overhaasten om weer de oude te worden. We mogen rekenen op een half jaar tot een jaar dat Davy niet zal kunnen werken. En dat is voor hem erg zwaar om dragen. Zijn job, zijn vrachtwagen… Dat is zijn lang leven. Hij geniet ervan om op de baan te zijn en verre ritten te ondernemen. We duimen dat hij uiteindelijk weer de oude zal worden.”

Davy zelf weet niks meer van de aanval. “Hij herinnert zich nog dat hij van bij zijn vrienden naar huis vertrok, maar dan volgt een groot zwart gat. De rit per ambulance van Tielt naar Gent is het eerste dat hij opnieuw weet. Al de rest is weg. Hij kan dus onmogelijk zelf vertellen wie hem aangevallen heeft. Misschien komen die herinneringen nog terug. We weten het niet…”

Gouden kerel

Voor de familie is de aanval op Davy een tweede zware noot om kraken. In 2000 verongelukte Davy’s papa Patrick, eveneens een gepassioneerd vrachtwagenchauffeur, tijdens de job in Tielt. “Davy en Patrick deelden dezelfde passie. We hopen dat hij die draad snel weer kan oppikken. Sowieso zullen we hem met de allerbeste zorgen omringen. Onze familie staat voor hem klaar en ook zijn vele vrienden zullen Davy steunen. Niet in het minst de mensen van KLJ Ardooie. Hij was er jarenlang bestuurslid en nu nog altijd erg betrokken bij de werking. Davy trekt mee als kookouder op weekend, is de eerste om tijdens de fuiven een handje toe te steken… Een gouden kerel. We kunnen hem gewoon niet anders omschrijven.”

Wie tips heeft over de aanval van Davy kan die melden bij de politiezone Regio Tielt op 051 42 84 10.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.