Bekende magistrate Els D’Hooghe wordt politierechter: “Niet om uit te bollen”

Els D'Hooghe (links) en griffier Nathalie Ooghe (rechts). © TLG
Redactie KW

Van de Kasteelmoord naar foutparkeerders. Magistrate Els D’Hooghe maakte een wel heel opvallende carrièreswitch. Ze is de nieuwste politierechter in de Brugse rechtbank. “Maar die zaken zijn net zo belangrijk als de zware criminele zaken”, zegt ze.

Ze zetelde in grote processen zoals de “Beerputmoord”, de “Pannenkoekenmoord” en recentelijk de “Kasteelmoord”. Maar na 27 jaar zware criminelen te beoordelen gooide Els D’Hooghe (56) uit Brugge het roer helemaal om. Ze is sinds kort politierechter en zat woensdagmorgen haar eerste zitting voor. “In plaats van maanden of jaren gevangenisstraf gaat het hier nu om geldboetes en maanden rijverbod”, zegt ze na afloop. “Dat is een aanpassing, ja. Maar ik wou voor mezelf de uitdaging aangaan om dit ook te proberen.

Els D’Hooghe is een begrip binnen de Brugse rechtbank. In 27 jaar tijd zag ze dan ook al heel wat passeren. Ze zetelde voornamelijk als correctionele rechter en zag dan ook al zware criminelen voor haar neus passeren. Ze heeft ook al vijftien assisenzaken op haar indrukwekkende palmares staan. Maar recentelijk zei ze de zware criminaliteit vaarwel en ging ze voor een job als politierechter. Een carrièreswitch die heel wat wenkbrauwen deed fronsen.

“Dat kan misschien vreemd lijken. Maar ik vind verkeer echt wel een belangrijk aspect in onze maatschappij. Ieder van ons krijgt er nu eenmaal mee te maken”, zegt ze. “Dus schrijf alstublieft niet op dat ik ga uitbollen. Want anders had ik me hier geen kandidaat voor gesteld. Dan was ik wel blijven doen wat ik deed. Nu stort ik me voor mijn pensioen nog in een nieuwe wereld. En daar kruipt op dit moment heel erg veel werk en tijd in.”

Foutparkeerders, dronkaards achter het stuur en mensen die zonder verzekering rond rijden. Els D’Hooghe zag ze woensdag tijdens haar eerste zitting allemaal passeren. Ze behandelde dan ook meteen tientallen zaken. Een schril contrast met een zitting in de correctionele rechtbank. “De hoeveelheid zaken is uiteraard groter. Vroeger behandelden we er misschien drie per zitting. Maar als politierechter is de voorbereiding echt van cruciaal belang. Dat heb ik nu al gemerkt“, zegt ze.

Of ze streng of net mild zal zijn als politierechter weet ze zelf nog niet. Al geeft ze wel al aan waar ze zich zelf het meest aan ergert in het verkeer. “Dronken chauffeurs en mensen die zonder verzekering rijden. Dan denk ik al meteen aan de mogelijke slachtoffers“, zegt ze. “Mensen moeten na verloop van tijd zelf maar oordelen of ik streng of mild ben. Ik zal vooral trachten om rechtvaardig te zijn. Dat lijkt me het belangrijkste.”

Nog een kleine tip voor wie binnenkort een dagvaarding voor de Brugse politierechtbank in de brievenbus krijgt: zak persoonlijk naar de zitting af. “Dat vind ik persoonlijk toch wel belangrijk, ja. Maar ik denk dat dat ook voor al mijn collega’s zo is. Het maakt een groot verschil als je de mensen kan zien en kan spreken.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier