Bekende Kortrijkse oud-slager Noël Christiaens (85) overleden

Noël Christiaens werd 85 jaar. © NM
Redactie KW

Noël Christiaens, voormalig slager uit de Zwevegemsestraat in Kortrijk, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was de echtgenoot van wijlen Ghislaine Morel die in 2004 overleden is.

Noël is in de Peperstraat in Heule geboren waar zijn vader Julien een slagerij uitbaatte, die voortgezet werd door zoon Jozef. Zelf vestigde Noël zich na zijn huwelijk in 1957 als slager in Kortrijk. Net als zijn broer was hij bezeten door het vak en verzamelde hij oud slagersmateriaal.

Na zijn pensioen in 1994 wilde hij zijn droom en die van zijn broer realiseren: het oprichten van een slagerijmuseum. Samen met Omer Gardin – die vroeger een slagerij uitbaatte nabij de Kortrijkse rechtbank – slaagde hij daarin en in 2010 was het museum een feit. Het werd gevestigd in de vroegere feestzaal Hof ter Wilgen in de landelijk Anzegemse deelgemeente Gijzelbrechtegem.

Noël genoot ervan om, in zijn vertrouwde witte kiel en slagersmutsje op het hoofd, bezoekers rond te leiden, uitleg te geven over het gebruik van de voorwerpen, dit alles gekruid met tal van anekdotes. Hij was ook bijzonder gelukkig toen men op zijn materiaal een beroep deed voor de film ‘Allez, Eddy’ over een slagersjongen. Hij mocht dan ook de première bijwonen.

Nationaal Beenhouwersmuseum

Na het overlijden van Omer Gardin werd het museum nog voortgezet door diens echtgenote, maar eerder dit jaar moest de activiteit noodgedwongen worden stopgezet. Het deed Noël veel pijn. Gelukkig ging de mooie verzameling niet verloren en vond ze een onderkomen in het Nationaal Beenhouwersmuseum in Lokeren.

Noël was bekend als een harde werker maar ook als een levengenieter. Zowat wekelijks ging hij op restaurant met familie of vrienden die telkens genoten van zijn verhalen. Noël was ook lid van de Slagersbond Zuid-West-Vlaanderen, van de Landelijke Gilde en van vaderlandse verenigingen. Na zijn pensionering bleef hij in de Zwevegemsestraat wonen tot dit half juni niet verder mogelijk was. Amper anderhalve maand verbleef hij nu in het zorghotel Heilig Hart waar hij overleden is.

Noël was vader van twee dochters: Christa (met Luc Pareit, Heule) en Sabine (met Bart Tremerie, Avelgem). Hij had twee kleinkinderen. Het afscheid vindt op vrijdag 14 augustus plaats in besloten kring.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier