Bekende Kortrijkse dokter Paul Jolie is overleden

Redactie KW

In Kortrijk is op zaterdag 7 september dokter Paul Jolie thuis overleden op 89-jarige leeftijd.

Paul Jolie werd in Meulebeke geboren op 9 maart 1930. Hij was de zoon van de politiecommissaris. Hij studeerde in Namen en Leuven. Paul was toen al sociaal geëngageerd. Hij was praeses van Moeder Tieltse. Na zijn studies geneeskunde kwam hij in Kortrijk wonen. Hij startte de dienst fysische geneeskunde op in de ziekenhuizen van Rijsel, Menen, Roeselare en Kortrijk. Dokter Jolie specialiseerde zich in reumatologie, revalidatie en verzekeringsgeneeskunde. In de Kortrijkse Sint-Maartenskliniek was hij tientallen jaren voorzitter van de medische raad.

Sportarts

Dokter Paul Jolie verwierf faam als sportarts. Vele wielrenners en voetballers kwamen bij hem langs. Hij was als arts ook verbonden aan de medische commissie van de Koninklijke Belgische Wielerbond en trok voor de bond als arts mee naar internationale rondes en kampioenschappen. Toen Eddy Merckx wereldkampioen werd was dokter Jolie de ploegdokter.

Vanaf de fusie in 1971 en tot ver in de jaren negentig was hij ploegdokter en later ook bestuurder van KV Kortrijk. Hij was ook lid van de controlecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Ook zijn inzet voor personen met een handicap was groot. Dokter Jolie zetelde in meerdere ministeriële commissies en adviesorganen en zette zich belangeloos in voor De Kindervriend in Rollegem en andere centra voor personen met een beperking. Mensen helpen was voor hem de mooiste roeping ter wereld. Zeven dagen op zeven stond zijn leven in het teken van de patiënten.

Dokter Paul Jolie was de weduwnaar van Nicole Deryckere. De kinderen zijn Anne, Eric (met Béatrice Declerck) en Patrick (met Gudrun Vandenbussche). Er zijn zeven kleinkinderen.

Op vraag van de overledene vond de uitvaartdienst in besloten kring plaats. Er is wel een naviering voorzien op zondag 6 oktober om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deken Zegerplein in Kortrijk.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier