Bekende Kortrijkse collegemuur gerestaureerd

Schepen Wout Maddens bij de gerestaureerde muur aan het Sint-Amandscollege. © GF
Redactie KW

De beroemde muur van het Sint-Amandscollege in de Kollegestraat werd afgelopen week in ere hersteld. Vzw Sint-Amandsbasisscholen liet de muur restaureren voor een bedrag van 236.000 euro. Zowel de stad Kortrijk (15%) als de Vlaamse Overheid (65%) droegen een deel van de kosten.

De muur van het Sint-Amandscollege bestaat uit twee delen. Het oudste gedeelte dateert uit 1877, het rechtergedeelte werd gebouwd door de bekende architect Jules Carette in 1902. De muur werd eerder aangeduid als onderdeel van een zeer beeldbepalend geheel. Vooral de neogotische gevelwand en de lange bakstenen afsluitingsmuur in de Kollegestraat zijn dominerend voor de omgeving.

Omdat de muur er slecht aan toe was, liet vzw Sint-Amandsbasisscholen het bouwwerk in oorspronkelijke staat herstellen. TV Vandendorpe-Vanlaere voerde de algemene restauratiewerken uit, terwijl A2Z Renovatie de dringende beveiligingswerken op zich nam. Zo werden onder meer stabiliteitswerken uitgevoerd aan de muur en moest de verzande Avendersteen vervangen worden. Omdat er geen groeven meer zijn die de Henegouwse steen kunnen leveren, werd geopteerd voor krijtsteen uit Tervoux in Frankrijk. Het metselwerk werd gereinigd en hervoegd, de dekstenen vernieuwd en ook het smeedwerk werd hersteld, roestwerend behandeld en opnieuw geverfd.

Schepen van Bouwen en Wonen, Wout Maddens (Open VLD) is tevreden met het resultaat. “Het belang van het Sint-Amandscollege voor Kortrijk en Overleie hoeft niet onderlijnd te worden”, zegt hij. “Dankzij de inspanning vrijwaren we het typische uitzicht van het negentiende-eeuwse schoolcomplex.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier