Bekende kinderkledingzaak Knuffel stopt na 28 jaar: “Meer tijd voor kleinkinderen”

Kinderkledingzaak Knuffel houdt uitverkoop. "Die zal een half jaar duren, maar een vaste einddatum hebben we nog niet." © foto BC

Aan alle mooie liedjes komt een einde en in dit geval sluiten Wilma en Werner over een half jaar de deuren van hun bekende kinderkledingzaak Knuffel. De uitbaters maken daarmee een einde aan een hoofdstuk waarin ze zich helemaal thuis voelden. “Voor ons zal Knuffel altijd blijven bestaan, maar het is tijd om ons leven een andere invulling te geven.”

Wilma Decock (62) en Werner Puype (64) hebben de uitverkoop gestart en die zal ongeveer een half jaar duren. “We hebben die beslissing niet zomaar genomen. Integendeel, twee jaar geleden zeiden we al dat we in 2020 wilden stoppen. En 2020 was daar sneller dan verwacht”, glimlacht Wilma. “We hebben zeer graag winkel gedaan en doen het vandaag nog altijd even graag, maar nu is het tijd voor iets anders. We willen wat meer tijd voor onszelf en voor onze vijf kleinkinderen Louis (10), Amélie (7), Axelle (6), Manon (2,5) en Clement (1). Er is altijd wel iemand die ons nodig heeft.” (knipoogt)

Het verhaal van de Knuffel startte in 1993. Toen ging de bekende kinderkledingzaak open aan de Torhoutsesteenweg op Zuidwege. Toch was dat niet het begin van het verhaal, want wat nu Knuffel heet, was daarvoor Harlekijn. “Klopt, Werner en ik gingen allebei uit werken, maar wilden een eigen zaak starten. Of het mijn idee, als mama, was om een winkel in kinderkleding te starten? Neen, Werner stond er evenveel of zelfs nog meer achter dan ikzelf. Al moet ik zeggen dat ik altijd wel van mooie kleding gehouden heb”, vervolgt Wilma. “Maar zo kwam het dus dat we 35 jaar geleden de sprong waagden en kinderkledingzaak Harlekijn hebben gestart in de Koning Albertstraat in Veldegem. We waren daar toen aan het bouwen en besloten nog tijdens de bouw om van de garage een winkel te maken. We verkochten er kleding voor baby’s en kinderen tot 14 jaar. Maar de winkel werd te klein, we wilden vooruit en we maakten al gauw grotere plannen.”

Die plannen heten ‘Knuffel’ en werden verwezenlijkt langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. “Een gloednieuwe winkel waarin we met een totaalconcept wilden uitpakken, iets wat heel vernieuwend was in de babysector voor die tijd. Werner en ik zijn destijds nog een gelijkaardige winkel gaan bezoeken in Limburg, werkelijk in het hol van Pluto. Zo ver moesten we rijden om iets gelijkaardigs te vinden. Maar we dachten allebei: als dit kan op zo’n afgelegen plaats, dan moet dat bij ons aan de drukke Torhoutsesteenweg ook lukken!”

Trendsetter in de streek

“We waren trendsetter in de streek om een combinatie van kinderkledij, babyartikelen, meubelen en speelgoed samen te presenteren. Onze bedoeling was om een totaalpakket voor het kind aan te bieden, en dit vanaf de geboortelijst tot en met de leeftijd van 16 jaar. Doordat klanten bij ons geboortelijsten konden aanleggen, maakten ze kennis met onze winkel en zo konden we een langdurige klantenrelatie opbouwen.”

Die formule sloeg aan en al snel werd Knuffel heel bekend in Zedelgem en omstreken. Het aanbod is ten alle tijde eigentijds geweest en gebleven en de oerdegelijke klassiekers als Petit Bateau en Doré Doré hebben altijd hun plek gekregen in de kledingrekken van Knuffel. “We hebben de tijd zien evolueren, om bijvoorbeeld maar de opkomst van het internetshoppen te noemen. Maar ook in die zin van dat we in het begin, zelfs nog bij Harlekijn, mama’s over de vloer kregen met hun kinderen die hier vandaag nu zelf komen met hun kinderen in de Knuffel. We hebben altijd heel erg graag winkel gehouden en Knuffel zal voor ons altijd blijven bestaan, maar nu is het tijd om dit hoofdstuk af te sluiten. Onze kinderen hebben elk hun eigen weg gevonden, zowel professioneel als met hun gezin en wensen elk hun eigen ingeslagen weg verder te volgen. We willen via deze weg al onze trouwe klanten bedanken, maar ook onze trouwe medewerkers Katrien, Valentine en Inez op wie we altijd konden rekenen”, besluit Wilma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier