Bekende kapperszaak Coiffure Denoyel bestaat 50 jaar

Kapper Alain Denoyel: "Mijn jeugd bestond uit borstels en haardrogers." © Davy Coghe
Redactie KW

Coiffure Denoyel uit de Katelijnestraat mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen. Het salon is niet zomaar een kapperszaak. Oprichter Luc Denoyel mocht zichzelf in 1986 wereldkampioen haarkappen noemen en zijn zoon Alain moest met een Europese titel vijf jaar later niet onderdoen. “Ik liep hier als klein mannetje al rond met kam en schaar”, blikt hij fier terug.

Op 10 februari 1969 richtte Luc Denoyel met zijn echtgenote Liliane Van Gheluwe het kapperssalon in de Katelijnestraat op. Aanvankelijk in huisnummer 138, maar na een handvol jaren verkaste de zaak naar het huidige pand op nummer 154. Coiffure Denoyel werd al snel een van de toonaangevende salons in Brugge, met internationale erkenning. Luc kroonde zich in 1986 in Cannes tot wereldkampioen haarkappen en werd de vaste kapper van onder meer toenmalig burgemeester Frank Van Acker en ex-premier Jean-Luc Dehaene.

Roger De Vlaeminck

Ook heel wat Club en Cercle Brugge-spelers vonden de weg naar Luc en Liliane. “De Zweedse speler Kurt Axelsson van Club Brugge was de eerste. Georges Leekens, Henk Houwaart, en vele anderen volgden. Roger De Vlaeminck en Gert Verheyen komen hier nog steeds. Maar mijn pa zei altijd al lachend: het geld van een rijke en een sukkelaar is evenveel waard. Iedereen was hier even welkom, en dat is tot vandaag zo: vrouwen, kinderen en mannen van alle rangen en standen”, zegt Alain Denoyel (48).

Mijn jeugd bestond uit borstels en haardrogers

De zoon van het kapperskoppel kreeg ook al snel het knippen in de vingers. “Ik liep hier als klein mannetje al rond met kam en schaar. Mijn jeugd bestond uit borstels en haardrogers. Mijn ouders hebben me nooit verplicht in de zaak te stappen, maar ik was ermee opgegroeid en voelde gewoon aan alles dat ik dat ook wou doen. Het is zo’n mooie stiel.”

Volksvriend

In 1989 kwam de amper 18-jarige Alain mee in de zaak werken en met succes. Twee jaar later werd hij al Belgisch én Europees kampioen haarkappen. “Die wedstrijden hebben me hele belangrijke ervaringen bijgebracht. Zo groei je als persoon en als kapper”, zegt Alain, die in 2009 de zaak overnam van zijn vader. “Mijn pa begon te sukkelen met een melanoom. Huidkanker was de zware diagnose. Nog geen jaar na zijn pensioen is hij overleden, op amper 62-jarige leeftijd”, blikt Alain terug. “Mijn vader had een hele sterke persoonlijkheid en was een echte volksvriend. Hij was bekend in heel Brugge. Nog steeds wordt er over hem gesproken in de zaak. Je ging je haar knippen bij ‘coiffeur Luc’ destijds. Maar mijn moeder heeft hier ook al die jaren gewerkt. Dat mag ook niet vergeten worden”, zegt Alain. “Weet je, er staat hier een foto van mijn vader en mijn moeder woont boven de zaak. Wanneer ik klanten hun haar aan het doen ben, voelt het alsof ze nog steeds aan mijn zijde werken. Mijn vader is aanwezig en ik zet zijn levenswerk voort. Het is jammer dat hij dit jubileum niet kan meemaken, maar we vieren ter nagedachtenis en als eerbetoon aan hem.”

Geen opvolging

Over de toekomst wil de kapper nog niet te veel nadenken. Samen met zijn vrouw Petra Vanneste heeft Alain een zoon Gilles en een dochter Margot, maar zij lijken een andere richting dan de kappersstiel te gaan opzoeken.

“Gilles studeert bestuurskunde en Margot logopedie. Het zullen dus geen kappers worden. (lacht) Maar daar heb ik nooit een punt van gemaakt. Ze moeten doen wat ze graag doen, net zoals ik dat altijd heb gedaan. Op een dag hang ik mijn schaar en kam aan de haak en dan zien we wel wat er met de zaak gebeurt. Maar nu ben ik nog veel te jong en doe ik met veel plezier nog vele jaren verder”, besluit Alain. (Thomas Rosseel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier