De liefhebbers van een fris pintje en de sfeer van een bruine kroeg kunnen opgelucht adem halen. Op donderdag 18 april opent estaminet 't Molenhuis, aan de Potterierei vlakbij de Dampoort, opnieuw de deuren. De bekende Brugse horecafiguren Kevin Koekelberg en Thierry Strypsteen gaan de uitdaging aan. En het is geen kleine uitdaging, gezien de historiek van de zaak.
...

De liefhebbers van een fris pintje en de sfeer van een bruine kroeg kunnen opgelucht adem halen. Op donderdag 18 april opent estaminet 't Molenhuis, aan de Potterierei vlakbij de Dampoort, opnieuw de deuren. De bekende Brugse horecafiguren Kevin Koekelberg en Thierry Strypsteen gaan de uitdaging aan. En het is geen kleine uitdaging, gezien de historiek van de zaak. Voor veel Bruggelingen was het nogal schrikken eind november vorig jaar, toen het bericht zich verspreidde dat de uitbater van het nochtans behoorlijk populaire café 't Molenhuis de boeken had neergelegd. Er kwam heel wat volk over de vloer in het cafeetje dat zich beriep op zijn fris getapte pils maar de personeelkost, de huur en andere afbetalingen bleken niet langer haalbaar. Hen en der werd gesproken over een 'wurgcontract' dat voor geen enkele uitbater haalbaar zou zijn. "We willen niet te veel stilstaan bij waar het verkeerd is gelopen in het verleden. Ik weet dat er veel over gepraat wordt, dat mensen zich afvragen of wij wel goed weten waar we aan beginnen; maar ik kan alleen maar zeggen dat we goed onderhandeld hebben", zegt Thierry Strypsteen. "Aan de aanvankelijke voorwaarden die drankenhandel en hoofdhuurder HLS voorstelde, gingen we het zeker niet doen maar na zo'n zes weken negotiëren zijn we tot een mooi akkoord gekomen", vult medeuitbater Kevin Koekelbergh aan. Het gebouw waarin 't Molenhuis huist, is nog altijd eigendom van Jan Lantsoght; de man die de zaak in zijn huidige vorm in 2013 lanceerde en ze uitbaatte voorafgaandelijk aan Stéphane De Weerdt, die eind vorig jaar de boeken neerlegde. Lantsoght blijkt ook in de herlancering van de zaak in de achtergrond een rol te hebben gespeeld. "Jan Lantsoght heeft aan de mensen van HLS gevraagd om met mij contact op te nemen als mogelijke nieuwe uitbater. Ik ken Jan al jarenlang en heb nog voor hem gewerkt in De Vuurmolen destijds, vandaar ook", vertelt Thierry Strypsteen. "Het voorstel interesseerde me zeker maar ik wilde er me natuurlijk goed van vergewissen of het wel haalbaar was. En ik wilde er liever ook een vennoot bij. Kevin heeft een pak ervaring in de horeca en we kennen elkaar al zo'n 20 jaar." Thierry werkte de voorbije vijf jaar in de populaire horecazaak 't Oud Gemeentehuis in Varsenare maar wijdt zich nu volledig aan het nieuwe project. Zijn kompaan Kevin Koekelbergh runt momenteel nog zijn eigen tapasbar Cookie's, in De Garre, tussen de Burg en de Markt. "Ik zal dat nog een tijdje combineren maar eigenlijk ben ik op zoek naar een overnemer voor tapasbar Cookie's. Het is zo dat ik mee stap in het verhaal van 't Molenhuis omdat ik na 13 jaar Cookie's wel toe ben aan een nieuwe uitdaging", legt Kevin ons uit. "Ik ben op mijn 16de beginnen te werken in 't Dreupelhuisje in de Kemelstraat. Daarna werkte ik drie jaar in Ma Rica Rokk, anderhalf jaar in Grand Café du Theatre, vijf jaar in De Vuurmolen, een jaar in 't Santpoortje en nu dus al 13 jaar in Cookie's."Ook Thierry Strypsteen is geen neofiet in de horeca. Hij zette zijn eerste stappen in 1993 in bar Flair op de Vrijdagmarkt. "Daar heb ik gewerkt tot in 1995 en daaropvolgend heb ik nog een jaar in Grand café du Theatre gewerkt. Van 1996 tot 2005 werkte ik in De Vuurmolen en van 2005 tot 2013 heb ik twee eigen zaken gerund; Bina Canard in Ingelmunster en De Gekruide Verbeelding in Meulebeke. En daarna dus vijf jaar 't Oud Gemeentehuis." "We noemen de zaak heel bewust Estaminet 't Molenhuis. Een Estaminet, het Frans voor staminee, is een gezellige ontmoetingsplaats waar je ook een hapje kunt eten", gaat Kevin verder. "We zullen dus de hapjes wat uitbreiden. We laten ook een nieuwe keuken plaatsen. Op termijn is het de bedoeling om ook snacks aan te bieden. Thierry en ik hebben beiden in De Vuurmolen gewerkt en die sfeer van weleer waarbij de mensen elkaar kennen; die willen we hier in 't Molenhuis terug brengen. We gaan iedere dag open om 16 uur met uitzondering van zondag als we de aperitievers al verwelkomen vanaf 11 uur. Ik denk eraan om net als in Brussel op zondag buiten te aperitieven en kraampjes met lekkere vis of oesters te plaatsen. We zijn er allebei heilig van overtuigd dat er een publiek is voor zo'n leuke ontmoetingsplaats."