Bekende garagist Charles Teirlinck overleden

Charles Teirlinck, centraal op de tweede rij op dit archiefbeeld, overleed op 82-jarige leeftijd. (Foto Tom)
Olivier Neese

Sijsele neemt dinsdagmorgen afscheid van Charles Teirlinck. De bekende garagist overleed vorige week en wordt morgen begraven. Hij werd 82.

Met een uitvaartliturgie in het Sint-Martinuskerk in Sijsele wordt morgenochtend afscheid genomen van Charles Teirlinck. De bekende Sijseelse garagist overleed op zondag 21 juli op 82-jarige leeftijd. Hij laat een echtgenote, Rachel Van Meenen, en twee zonen, Hans en Koen, achter. Zij schonken hem vier vier kleinkinderen: Laurens en Jana, Evy en Rani.

Autogarage

Charles Teirlinck is vooral bekend als de stichter en gewezen zaakvoerder van Garage Sint-Martinus Sijsele langs de Oedelemse Steenweg. “Hij werkte als beroepsmilitair in het toen nog bezette Duitsland”, vertelt zoon Hans. “Toen zijn vader onverwachts overleed, keerde hij terug en stampte hier in 1964 een autogarage uit de grond. Letterlijk, want buiten weiden en bossen was op deze locatie niets. Heel veel mensen hadden zelfs nog geen auto.”

Zoon Hans stapte in de voetsporen van zijn vader en nam in 1994 het bedrijf – dat intussen de naam Autobedrijf Teirlinck kreeg – volledig over. “Hij woonde boven de garage en kwam élke dag langs. Was het niet om te helpen, dan wel om een praatje met onze klanten te slaan. Naast een zeer fijne mecanicien was hij ook een volksmens. Op 1 juli stapte onze zoon Laurens, die afstudeerde als bachelor in de autotechniek, officieel in ons familiebedrijf. We zijn blij dat papa dat nog allemaal heeft meegemaakt en weet dat zijn levenswerk in goede handen is.”

Man Bijt Hond

Ook buiten de Sijseelse grenzen raakte Charles bekend. In 2008 maakte Man Bijt Hond een docusoap over de familie Teirlinck, nadat Charles eerder in de rubriek ‘Wordt Gevolgd’ was opgedoken. Die kleine reality reeks ‘De Teirlincks’ leverde hilarische beelden op. Zo zagen een miljoen kijkers hoe Charles verdwaald raakt in Brussel toen hij op weg was naar een Marrokaans huwelijk of dat zijn zus Simonne wilde voorlezen aan haar kleinkinderen maar enkel het gebedenboekje van kardinaal Danneels vond…

Europese primeur

Met de garage haalde Charles in 2010 zelfs even het internationale nieuws. De allereerste Europese nummerplaat, die zeven in plaats van zes karakters telde, werd uitgereikt in België, in de garage van de familie. Toenmalig staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe gaf immers het nieuwtje aan de Responsible Young Drivers, die al hun wagens laten onderhouden in Sijsele. Apetrots was Charles op die Europese primeur.

Apetrots was Charles toen zijn familiebedrijf de allereerste Europese nummerplaat mocht monteren. (Foto Tom)
Apetrots was Charles toen zijn familiebedrijf de allereerste Europese nummerplaat mocht monteren. (Foto Tom)

Charles Teirlinck was ook lid van de Koninklijke Federatie der Militairen in het Buitenland (KFMB). In 2016 kreeg de Sijselenaar van de vereniging de herinneringsmedaille der Belgische Strijdkrachten in Duitsland, twee jaar later de Gouden Palm in de Orde van de NUOB. “In de laatste jaren van zijn leven was hij veel bezig met zijn verleden als beroepsmilitair, waarbij hij de herdenkingen en ceremonies rond de Eerste Wereldoorlog niet wilde missen.”

(Olivier Neese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.