Bekende Izegemse cafébaas Tom Sintobin pakt uit met takeaway ‘tomsballen.be’

Wouter Vander Stricht

Tom Sintobin heeft het gehad met de coronacrisis en de bijhorende sluiting van de horeca. De uitbater van Café De Koornmarkt is het thuis zitten zat en wil ook wat inkomsten genereren om de binnenstromende rekeningen te betalen. “Op een nacht heb ik besloten om gehaktballetjes te gaan verkopen. En het maken van die balletjes werkt ook therapeutisch. Ik kijk er ook ook naar uit om – hoe kort het ook zal zijn – mijn klanten eens weer te zien.”

Tom Sintobin (50) is een van Izegems bekendste cafébazen. Als herbergier een takeaway opzetten is niet evident, maar toch start Tom ermee in februari. “Ik heb veel nachten wakker gelegen en plots had ik het idee om gehaktballetjes te gaan verkopen. We hadden die al eens bereid toen we hier ons jaarlijks ‘oesters en champagne-event’ hadden. Die balletjes vielen toen erg in de smaak. Het recept was ontwikkeld door een bevriende klant. We wilden ook niets aan het toeval overlaten en zijn gaan experimenteren. Uiteindelijk zijn we bij vier slagers uit de regio gehakt gaan kopen en hebben een blinde proeftest gedaan. Toen we wisten dat de smaak juist zat, konden we de stap naar takeaway zetten. De balletjes zijn ook gekookt en gebakken en het gehakt bevat een geheime kruiding.”

Er zijn de klassieke tomatenballetjes in de tomatensaus (met of zonder champignons) en de oosterse balletjes. “Dat sausje is gemaakt van curry, citroengras en kokosmelk. Het zijn ook flinke porties met elk negen balletjes. Een portie kost 8,5 euro.”

Puree wordt Filou

De balletjes worden niet geflankeerd door puree. “We zitten al genoeg in de puree”, verwoordt Tom het plastisch. “In plaats daarvan schenken we bij iedere portie een blikje Filou. Dat lest de dorst.”

De balletjes kunnen online besteld worden via www.tomsballen.be en zullen elke woensdag te beginnen met 3 februari kunnen afgehaald worden van 10 tot 13 uur en van 16 tot 19 uur. Betalen kan ter plaatse: cash, met de kaart of via Payconiq. “We doen dat bewust op een weekdag omdat er tijdens de weekends al een groot aanbod van takeaway is. Ik kijk er ook al naar uit om mijn klanten eens weer te zien. Onze babbels zullen wat korter zijn dan aan de toog, maar het zal deugd doen om weer wat sociaal contact te hebben. Want dat missen we nog het meest. Het is voor de horeca natuurlijk een turbulente periode. Onze vaste kosten blijven maar doorlopen en we hebben nog geen nieuws over een eventuele heropening. Ik heb me nog niet verveeld tijdens de lockdown, maar we willen gewoon weer aan de slag. Met deze takeaway hebben we ook weer iets om handen dat wat kosten helpt dekken. We doen het ook op een veilige manier. In de Koornmarkt is een circulatieplan waarbij je eerst voor de toog passeert en langs de andere kant weer vertrekt. Straks maken we onze koelkasten leeg en daar komen onze balletjes dan in. We bieden ook enkele topwijnen aan.”

De gehaktballetjes zullen wellicht ook een blijver zijn op de kaart in de Koornmarkt. “Ik had al contact met de bevoegde instanties en we mogen hier ook snacks serveren. Onze balletjes zullen met wat stokbrood na de heropening te verkrijgen zijn in het café. Om een opkomend hongertje te stillen. Als de takeaway goed loopt, zullen we misschien nog andere varianten van gehaktballetjes ontwikkelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.