Bekende Brugse chocolatier Dominique Persoone lanceert shopcakes als recept tegen voedselverspilling

Minou Esquenet, Dominique Persoone en Rudy Dewulf (Colruyt) © Davy Coghe
Piet De Ville

De Brugse chocolatier Dominique Persoone presenteerde vandaag zijn zelfgemaakte ‘Shopcakes’ bij Colruyt in Sint-Pieters bij Brugge. De goed vullende cakejes moeten zorgen voor winkelen zonder honger én dus zonder teveel aan te kopen.

Zo’n tweeëntwintig procent van de Vlamingen koopt in de winkel meer dan voorzien en komt thuis met teveel eten. Bijna de helft van het eten dat we vervolgens weggooien is niet vervallen maar gewoon ‘te veel’.Elk Vlaams gezin zou jaarlijks achtentachtig kilogram voedsel weg gooien. Het zijn best wel indrukwekkende cijfers.

Dat vindt ook de Brugse kok en chocolatier Dominique Persoone. Samen met de Openbare Vlaamse afvalmaatschappij (OVAM), het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, afval intercommunale IVBO, Stad Brugge en warenhuisketen Colruyt wil hij het publiek sensibiliseren rond dit probleem.

Goed vullend

“We hebben het allemaal wel al mee gemaakt dat we de winkel binnen stappen met een hongergevoel. Dan zien we al dat lekkers rond ons en nemen we véél te veel mee naar huis”, zegt Dominique Persoone. “Winkelen met honger is dus geen goed idee. Daarom ontwikkelde ik de de Shopcakes: kleine, maar bijzonder goed vullende cakejes.”

“Het recept is bovendien op basis van ingrediënten die we thuis vaak weg gooien, zoals brood(kruim) en bananen. En als chocolatier wilde ik er natuurlijk ook een laagje chocolade bovenop (lacht).”

Zelf maken

De shopcakes werden deze middag in de speciale ‘shopcakemuur’ gepresenteerd en de vele klanten mochten er ook eentje proeven. Het gaat vooral om een symbolische actie om te wijzen op het probleem van voedselverspilling dus de shopcakemuur staat er enkel vandaag opgesteld en met cakejes ‘tot de voorraad strekt’.

Wie de shopcakes zelf wil proberen maken kan best de website www.voedselverlies.be raadplegen. In een instructiefilmpje legt Dominique Persoone je daar stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.