Bekende advocaat Rik Honoré uit Kortrijk overleden

Redactie KW

De Kortrijkse ereadvocaat Rik Honoré is vrijdag laatst thuis in Rollegem op 69-jarige leeftijd overleden. Hij was de stichter van het advocatenkantoor Uniqum in het Beneluxpark in Kortrijk. Hij was bekend als een innemende persoonlijkheid die zich ook op sociaal vlak engageerde.

Mr. Rik Honoré was geboren in Kortrijk maar groeide op in Hulste waar zijn vader onderwijzer was. Hij studeerde rechten aan de Kulak in Kortrijk en aan de KU Leuven. In 1973 behaalde hij het licentiaatsdiploma in de rechten én in de criminologie. Hij was ook baccalaureus in de wijsbegeerte. In het begin van zijn loopbaan werkte hij een tijd als assistent aan de KULAK. Daarna werd hij vennoot van de bekende advocaat wijlen José Deschaepmeester en specialiseerde zich in vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij bouwde daarna zijn kantoor Honoré & Partners uit en verhuisde in 1997 naar het Kennedypark. In 1999 ging hij in zee te met collega Mr. Arnold Gits (Honoré & Gits). Nadien gingen hun wegen uit elkaar. Rik Honoré stichtte dan het advocatenkantoor Uniqum, dat sinds 2015 in het Beneluxpark gevestigd is. In 2009 heeft hij zijn kantoor dan overgelaten aan zeven medewerkers. Hij bleef nog meewerken tot hij in 2014 definitief een stap opzij zette. Het kantoor telt nu 15 advocaten en is ook internationaal actief.

“Rik was onze grote bezieler”, zegt Benoît Declerck, een van de vennoten van Uniqum die 20 jaar met hem samenwerkte. “Hij is altijd een voortrekker en visionair geweest. Een voorbeeld is het verhuizen destijds van de Burgemeester Nolfstraat naar het Kennedypark. Hij was een rustige, innemende persoonlijkheid met een grote uitstraling. Hij streefde altijd het compromis na, ging nooit procedures of conflicten opzoeken. Hij was ook een begenadigd spreker op colloquia, die een publiek wist te boeien. Niet zo lang geleden, toen hij al ziek was, heeft hij nog voor West-Vlaamse experts gesproken.”

Buiten de advocatuur engageerde Rik Honoré zich ook in het socioculturele leven in de regio, waaronder voor Auricula, dagcentrum voor gehoorgestoorde kinderen.

Rik Honoré was getrouwd met Kaatje Delaere. Hij was vader van drie kinderen: Dieter (Gent), Joke (Merelbeke) en Annelies (Mariakerke). Hij had ook vijf kleinkinderen.

De afscheidsviering heeft plaats op zaterdag 27 januari om 10 uur in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk, gevolgd door de bijzetting van de asurn op de begraafplaats Hoog-Kortrijk, in besloten kring.

(NOM)