Bekende Aalbekenaar Arsène Santy overleden op 88-jarige leeftijd

Maandagavond is Arsène Santy overleden in woonzorgcentrum De Weister in Aalbeke. Begin mei vierde hij nog zijn 88ste verjaardag. Arsène is de vader van oud-gemeenteraadslid Filip Santy (CD&V).


Arsène Santy is geboren en getogen in Aalbeke. Hij bleef er ook zijn hele leven wonen. Hij was de weduwnaar van Marie-Claire Deman die 20 jaar geleden overleed. Hij woonde in de Bergstraat maar verbleef laatst in afdeling De Balder van woonzorgcentrum De Weister. Met Filip – oud-gemeenteraadslid voor CD&V in Kortrijk – en Dries heeft hij twee zoons. Er zijn ook twee klein- en drie achterkleinkinderen.

Arsène begon zijn actieve loopbaan als jongere in de vlassector. Hij werkte in het vlassersbedrijfje van de familie Santy op de Preshoek in Aalbeke. Dan deed hij 21 maanden lang zijn legerdienst. Na zijn legerdienst ging het niet goed in de vlassector. Arsène ging aan de slag bij een ander familiebedrijf, bouwbedrijf Cottenier, waar hij heel zijn leven als kraanman werkte. Hij was een goede vakman en een harde werker. Hij bouwde twee huizen zelf.

Muzikale vrijwilliger

Arsène was ook heel actief in het verenigingenleven. Via zijn engagement in Arko (Aalbeekse Raad voor Kultuur en Ontspanning, red.) kon hij voor een stuk meedenken aan de bouw van het oc in Aalbeke. Hij was bovendien lid van het beheerscomité van het oc van Aalbeke. Ook bij Okra was hij bestuurslid. Arsène was een van de eerste vrijwilligers in woonzorgcentrum De Weister, waar hij in de week de bar openhield

De Aalbekenaar speelde 53 jaar lang trompet bij Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke. Hij heeft zich meer dan 65 jaar ingezet voor de harmonie. Hij was in het bestuur en was laatst ondervoorzitter. Toen hij geen muziek meer kon spelen zette hij zich in achter de toog na de vrijdagavondrepetitie van de harmonie.

Arsène bleef heel actief tot hij op zijn 84ste een beroerte kreeg. Hij werd half verlamd aan de linkerkant en kwam in een rolstoel terecht. Zelfs in zijn rolstoel bleef Arsène heel betrokken en paste hij zich positief aan aan de situatie. Hij ging zo lang mogelijk ook kaarten bij Okra.

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 6 juli om 10 uur in de Sint-Corneliuskerk op Aalbekeplaats in Aalbeke. (EDB – foto GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.