Bekend Waregems hotel De Peracker te koop: “We gaan genieten van ons pensioen”

Kristiana Hanssens en Patrick Vermeersch van Hotel De Peracker met steengrillrestaurant De Geestige Steen hebben een immomakelaar ingeschakeld om hun horecazaak te koop aan te bieden. Ze hebben geen opvolger en zijn aan hun pensioen toe.

Kristiana Hanssens en Patrick Vermeersch bieden hun hotel annex restaurant, gelegen aan een grote waterplas in de Caseelstraat, te koop aan. © DJW

“Ik ben goed 50 jaar bezig in de horeca en nu is het toch welletjes geweest. Omdat wij de verkoop van de zaak inclusief gebouw, vijver en ruime parking die samen goed zijn voor zo’n vijf hectare in handen gegeven van een specialist in de immosector”, licht Kristiana Hanssens de keuze toe. “Hij is onze makelaar en handelt verder zelf alles af. Daar hoeven wij ons dan niet mee bezig te houden. Intussen blijven wij verder open, in afwachting van kandidaat-kopers die zich bij de makelaar hebben aangeboden en die wij dan een mooie rondleiding geven in het hotel en het grillrestaurant. Er hoort ook nog een grote feestzaal bij.”

Het is goed geweest, nu moeten wij toch eventjes wat tijd nemen voor onszelf

Kristiana en Patrick kwamen in 1992 in De Peracker na overname van de vorige eigenaar Kamiel Roussel die er in 1973 mee begon. Zij runden 27 jaar met veel passie en gedrevenheid hun zaak en investeerden elke euro die zij overhadden opnieuw in onderhoud en vernieuwing van het grote gebouw aan de Caseelstraat 45. Tot er een nieuwe overnemer is, blijven zij er wel op post.

Nieuw dak

“Vorig jaar lieten wij nog het volledige dak vernieuwen“, aldus Kristiana Hanssens. “Het hotel telt 14 kamers die helemaal ingericht zijn met alle comfort die erbij hoort. Daarnaast zijn er ook nog eens vier appartementen voor langverblijf zonder domicilie. Dat is voor gasten die hier omwille van een (tijdelijke) job of professionele opdracht in de regio een maand, twee maanden of langer verblijven. Soms komen er ook wielerploegen overnachten als die in de streek wedstrijden moeten rijden. En in de periode van Waregem Koerse kwamen er jockeys en verzorgers voor enkele dagen. Maar over het algemeen boeken hier meestal werknemers een kamer. Sommige komen zelfs van over de grens met Frankrijk, omdat ze het hier een rustige plek vinden. Veel van al die klanten zie ik elk jaar opnieuw, sommige zelfs al twintig jaar lang of nog langer. Zij weten dat zij een comfortabel verblijf krijgen aangeboden. Wij zorgen er in elk geval dat het ze aan niets ontbreekt. Dat is onze taak. En voor mezelf betekent het mooi werk, want al toen ik nog in de humaniora zat wou ik in eerste instantie een hotel runnen. Toen in 1992 De Peracker te koop stond heb ik onmiddellijk gereageerd. Daardoor kon ik mijn droom realiseren, door jaar na jaar geduldig op te bouwen en te vernieuwen.”

Eigenlijk begon het echte werk voor Kristiana Hanssens al thuis in Gullegem, waar ze samen met haar moeder grootkeuken Catering Hanssens oprichtte. Dat bedrijf is intussen uitgegroeid tot een belangrijke speler in de sector. Zij leerde er de stiel van zelfstandige in de horecasector kennen en wist wat haar te wachten stond. Maar dat schrok haar helemaal niet af. Integendeel: het was een uitdaging om het goed aan te pakken en alles uit te werken zoals zij het zelf wou. Daarin is Kristiana zeker geslaagd.

Bakkerij

“Toen al was het hard werken en zorgen dat alles op wieltjes liep. Na Gullegem ging het richting Torhout, waar ik jarenlang een bakkerij open hield”, aldus Kristiana Hanssens. “Ook daar was ik altijd aan de slag. En vanaf 1992 tot nu werd het de Caseelstraat in Waregem met De Peracker en het latere grillrestaurant De Grillige Steen. Doorheen dit alles loopt nog altijd de rode draad van noeste zelfstandige arbeid. Maar het is goed geweest. Nu moeten wij toch eventjes wat tijd nemen voor onszelf.”

Een grote blikvanger die deel uitmaakt van de volledige site rond het hotel is de grote vijver, ontstaan tijdens de zavelwinning voor de aanleg van de E17. Net zoals ook het provinciaal domein De Gavers in Harelbeke overigens, of nog andere waterpartijen die je langs het tracé van de autoweg aantreft. Voor De Peracker is de vijver zeker een extra aantrekkingspunt en biedt die voor de nieuwe eigenaar heel wat mogelijkheden om er de horecazaak mee te verrijken. Waterfun is in en daarom zijn er tientallen initiatieven of projecten realiseerbaar. Gekoppeld aan een zomerbar of buitenbar plus een passend terras, bijvoorbeeld. Ook belangrijk: langs De Peracker passeren fiets- en wandelroutes. Dagjestoeristen kunnen er eventjes komen verpozen.

Veel fotografen

“Er komen heel wat fotografen naar deze plek. De vijver is de ideale achtergrond, het decor voor tientallen trouwreportages geweest. Nog altijd, overigens”, meent Kristiana Hanssens. “Ook toeristen komen er graag op af. Vanuit de kamers heb je er een prachtig zicht op met bomen, bloemen, planten. Er is ook dagrecreatie mogelijk op het water. Bootjes, waterfietsen en dergelijke meer. Maar er kan geen andere bestemming aan worden gegeven. Ook dat is een vaststaand feit.”

Naast het gebouw heb je een grote parking voor gasten en bezoekers. Iedereen kan er zijn wagen kwijt. “Dat is ook nodig. Zeker wanneer je klanten hebt die de grote zaal gebruiken. Onder andere voor persconferenties, businessvergaderingen, meetings, voordrachten, infosessies en bijeenkomsten.”

“Voor wie overnacht kan er al vanaf 6.30 uur ontbeten worden in de week. Wat wil zeggen dat je als hotelier vrijwel de klok rond aan het werk kunt zijn”, gaat ze verder. “Zoals eerder al aangestipt: het is en blijft hard werken. Voor de bemanning van de keuken en de zaal doe ik, wanneer dat nodig is, een beroep op een extern bureau dat geschikt personeel inschakelt. Wat dan weer wil zeggen dat de toekomstige eigenaar geen personeel mee moet of zal overnemen. Voor het overige laten wij hier alles staan zoals het er staat: meubilair, inrichting, keuken, hotelkamers, bedden, stoelen: alles erop en eraan zoals het hoort in een modern hotel.”

Niet braaf in zetel

Kristiana en Patrick gaan nu genieten van hun pensioen, want er is geen opvolger. “Of er na De Peracker nog leven is? Zeker weten. Ik ben niet iemand die braaf in zijn zetel kan zitten en zich opsluit in zijn huis. Dat zit niet in mijn karakter en ik zou het ook niet willen. Zelfs al heb ik al die jaren samen met Patrick mijn best gedaan voor De Peracker en De Geestige Steen, dan nog wil ik straks misschien toch nog iets zinvols doen. We zien wel wat het wordt. Eerst moeten wij de komende tijd gasten blijven onthalen en ze een aangenaam verblijf bieden. En wij laten de makelaar zijn werk doen. Hij is het meest geschikt om hotel en restaurant aan te bieden en er kandidaat-kopers voor te zoeken. In afwachting gaan wij nog even door.” (DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.