Bekend Torhouts restaurant Puur Genieten stopt na elf jaar

Na elf jaar is het ‘einde verhaal’ voor restaurant Puur Genieten pal tegenover het Torhoutse ziekenhuis in de Sint-Rembertlaan. De coronacrisis heeft de zaakvoerders Tom Desmet (41) en zijn vrouw Kim Verhaeghe (35) alles op een rijtje doen zetten en het koppel heeft beslist om zijn professionele leven een nieuwe wending te geven. “De tweede lockdown was er te veel aan”, zegt Tom. “Dan liever stoppen. Het is tijd voor iets anders nu.”

Tom Desmet in zijn zaak met de stoelen omgekeerd op de tafels: Puur Genieten is over en uit.©Johan Sabbe
Tom Desmet in zijn zaak met de stoelen omgekeerd op de tafels: Puur Genieten is over en uit.©Johan Sabbe

Met Puur Genieten verliest Torhout een van zijn culinaire kroonjuwelen. Twee jaar na elkaar kreeg het restaurant een vermelding in de prestigieuze culinaire gids Gault & Millau. Maar daar zal het nu uiteraard bij blijven. “Corona was als ontwaken in een slechte film”, sakkert Tom. “We hebben een surrealistische periode achter de rug. Maar pas op: dit is voor ons geen triestig einde. Het zijn elf fantastische jaren geweest en we hebben mooie perspectieven. Ik ben iemand die vooruitkijkt. Ik zie geen problemen, maar oplossingen.”

Nieuwe uitdaging gevonden in Delhaize

Tom heeft al een nieuwe uitdaging beet. Hij werkt op zelfstandige basis voor Thibaut Lemahieu, de zaakvoerder van de vestigingen van Delhaize in Koekelare, Ingelmunster en Torhout. “Het is de bedoeling dat ik meehelp om het versverhaal in de grootwarenhuizen van Thibaut nog meer in de markt te zetten. We willen onder andere een centraal punt uitbouwen voor de bevoorrading van de winkels. Ik ben heel enthousiast om me hiervoor te smijten . De ondernemingszin van Thibaut is enorm.”

Ook Kim heeft nieuwe professionele plannen. Met haar opleiding als opvoedster is de sociale sector haar op het lijf geschreven. Ze gaat vanaf februari aan de slag in een leefgroep voor mensen met een beperking in een Brugse instelling.

Tom en Kim blijven het herenhuis in de Sint-Rembertlaan, waar ze ook wonen, tot eind maart huren. Dan verhuizen ze naar een landelijke woonst in Moere. Hun leven neemt dus een totaal nieuwe wending.

“De tweede lockdown was er te veel aan: dan liever stoppen en voor een nieuwe toekomst kiezen”

Puur Genieten is half december 2009 van start gegaan. De zaakvoerders waren op dat moment Toms ouders Luc Desmet (in april 2014 overleden) en zijn vrouw Jo Deceuninck. Luc stond samen met Tom in de keuken, Jo bediende als Maître Sommelier de klanten. Luc en Jo hadden eerder 26 jaar in Roeselare het bekende gastronomische restaurant Den Haselt gerund. Luc had trouwens een Torhoutse link: hij was de broer van Rita Desmet, die jarenlang met haar man Jean Delbaere de zaak Schoenhersteller Jean op de Burg heeft uitgebaat. Sinds vorig jaar zijn ze met pensioen.

In 2012 werden Tom en Kim de zaakvoerders van Puur Genieten. Aanvankelijk organiseerden Toms ouders er ook Bed & Breakfast, maar daar werd vanaf gestapt. Tom en Kim bouwden de zaak uit tot een restaurant met naam en faam in de hele regio. “Daar zijn we trots op”, zegt Tom. “Het is hard werken geweest, maar het heeft geloond. Ik wil nadrukkelijk onze vele trouwe klanten bedanken. Zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan.”

Niet opnieuw zakjes staan vullen

Bij de eerste coronalockdown in maart stortten Tom en Kim zich meteen met Puur Genieten op de takeawayformule. “Dat liep vlot, al valt het aanbieden van afhaalgerechten zeker niet te onderschatten”, aldus Tom. “Na die eerste lockdown hebben we met onze zaak een succesvolle zomer gekend, weliswaar met het respecteren van alle coronaregels en het uitbouwen van een terras met overdekking in de tuin.”

“Maar toen half oktober de tweede lockdown werd afgekondigd, had ik het écht gehad. Ik was er mentaal niet klaar voor om alweer in de eenzaamheid van mijn keuken dozen en zakjes met eten te staan vullen. We hebben vanaf dan nog nauwelijks afhaal aangeboden en dachten na over een nieuwe toekomst. In die periode is in ons hoofd het doek over Puur Genieten eigenlijk al gevallen. Het moment was aangebroken om nieuwe wegen te gaan.”

Of de zaak overgenomen wordt? “Dat is in deze tijden niet evident, al willen we ons meubilair uiteraard graag verkopen. We zien wel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.