Bekend orkest The Rubinos uit Poperinge staat weer op de planken

Redactie KW

Tussen 1968 en 1979 kende iedereen rond Poperinge en vooral Noord-Frankrijk het orkest The Rubinos. Deze iconische groep is nu terug voor meer optredens.

Ze speelden heel veel in zaal Skindles in Poperinge, in Het Hommelhof in Watou en Le Driehouck in Caestre. Honderden koppels, die nu 50 of meer jaar getrouwd zijn, leerden elkaar kennen tijdens een slow van The Rubinos. Nu staat het orkest weer op de planken, zij het met slechts nog één origineel lid van toen. Op woensdag 15 januari spelen ze voor OKRA in een zo goed als uitverkocht OC in Vlamertinge.

Café Rubinos

De originele groep werd rond 1968 opgericht door de Vlamertingse broers Johny (sologitaar en orgel), en Ronny Logie (ritmegitaar). Beiden zijn ondertussen overleden. Johny baatte een tijd het café Rubinos uit in de Duinkerkestraat in Poperinge. Caroline Vandeputte, die getrouwd was met Ronny en later café hield in De Klytte, speelde basgitaar en accordeon. Roger Rommens speelde drums, Ghislain Burggraeve was zanger. Later kwam daar ook nog Roger Morlion bij.

Gogo-girls uit Steenvoorde

“Ik won destijds de eerste prijs in een zangwedstrijd in Passendale, waar The Rubinos speelden als begeleidingsorkest”, vertelt Mariette Van Elslander (69). Ze is uit Nieuwkerke afkomstig en woont nu in Steenvoorde, waar ze 40 jaar bakkersvrouw was. “Omdat Ghislain naar het leger moest, werd ik in zijn plaats gevraagd als zangeres. We speelden elke zaterdag en zondag. Omdat onze manager Guy Desmytter in het Franse Cassel woonde, waren zowat 90% van onze optredens in Frankrijk. En dat waren soms wel heel erg verre verplaatsingen. Het was de tijd van Claude François, en daarom hadden wij ook twee gogo-girls uit Steenvoorde, meisjes die in schaarse kledij voor ons op het podium dansten. Met de groep zijn we vaak gestopt en herbegonnen en er waren ook enkele muzikantenwissels.”

Meisjes in schaarse kledij dansten voor ons op het podium

“Met enkele van de overgebleven groepsleden wilde ik al een tijdje herbeginnen, maar het kwam er maar nooit van. Ondertussen zong ik bij Retro Fun… tot ik vorig jaar Gilbert Devos uit Poperinge tegenkwam“, gaat Mariette Van Elslander verder.

“Ik speelde vroeger bij het Ieperse orkest Les Idols, en later bij Retro Fun”, zegt Gilbert Devos (70). “Dat was een rockband met onder meer wijlen Bernard Vanslembrouck uit Reningelst. We repeteerden in zaal De Lido in Vlamertinge. Daar ontmoette ik Mariette en samen besloten we een band op te richten met de naam The Rubinos. Het had heel wat voeten in de aarde om muzikanten samen te brengen, maar nu zijn we zover.”

Repertoire in het Frans

“Ons repertoire behelst heel wat klassiekers uit de jaren ’60 en ’70, en vooral veel Franstalige hits van Christophe, Adamo, Hervé Villard en meer. Dat komt omdat we met The Rubinos meestal in Frankrijk speelden, maar ook omdat ik al meer dan 40 jaar over de Schreve woon. Maar we brengen ook werk van André Hazes sr., Vader Abraham, Tom Jones, Paul Anka en Engelbert Humperdinck. Intussen omvat onze playlist een zeventigtal echte dansnummers”, vult Mariette aan.

“Jammer genoeg verloren we eind vorig jaar onze bassist door een plots overlijden. We zoeken eigenlijk steeds nieuwe krachten om ons, al dan niet tijdelijk, te vervoegen. Alle muzikanten zijn welkom, leeftijd maakt niet uit. Wij repeteren in principe elke woensdagavond bij mij thuis in Poperinge”, aldus nog Gilbert Devos, wiens partner Bernadette Decrock (64) drums speelt bij de Ieperse groep Moona LiSsa. Die groep verzorgt dikwijls het voorprogramma van The Rubinos.

Speciaal repertoire voor OKRA

“Als The Rubinojaggers brengen we ook een speciaal repertoire, aangepast aan groepen van de derde leeftijd zoals OKRA of de ‘jaggers’ zoals ze zichzelf nu noemen”, voegt Mariette er nog aan toe.

De huidige leden van de band zijn Mariette Van Elslander (zang), Gilbert Devos (sax), Peter De Langhe (Oostende, bas, 16 jaar bij Lucy Loes, Wally and his Rocking Daddy’s), Jean-Pierre Vansteenkiste (Hooglede, zang en gitaar, vroeger bij The Tipsys, Freddy Breck, The Young Ones), Paul Callemeyn (Wervik, drums, vroeger bij Patrick Sengers, Johnny Clarysse, Albert Hennebel, Laladu Band) en Dirk Tytgat (Geluwe, keyboards). Jacques Vandecasteele uit Boezinge, die twaalf jaar onderweg was met Disco Moonlight, staat in voor het geluid en de techniek.

Enkele grote optredens die nu al vastliggen zijn: 18 april om 18 uur in Rookop Reningelst (eigen organisatie, kaarten bij Gilbert); vrijdag 21 augustus in de Poperingse brandweerkazerne naar aanleiding van de Vierdaagse en het Popfestival op zaterdag 17 oktober in de Maeke-Blyde in Poperinge. (AH)

The Rubinos zijn te boeken via gilbert@devosbvba.be, 0475/67 52 19 of www.therubinos.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.